Nenäpäivää vietetään jälleen 10.11.2023

Tältä sivulta löydät vinkit ikimuistoisen Nenäpäivän viettoon. Ota Nenäpäivä osaksi tuntisuunnitelmia ja innosta koulusi mukaan hyvän tekemiseen.

Koulutarvikkeita graafisinia elementteinä

Nenäpäivä osaksi opetusta?

Keskustelkaa luokassa maailman lapsista, lasten oikeuksista ja oikeudenmukaisuudesta. Pienet arkipäiväiset asiat voivat aiheuttaa suuren muutoksen. Pohtikaa yhdessä esimerkiksi oppilaiden omaa roolia globaalin tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumisessa.

Ylen Triplet-palvelusta löydät oppitunteja Nenäpäivään liittyen. Oppituntien avulla voit sekä valmistautua viettämään Nenäpäivää oppilaiden kanssa sekä purkaa Nenäpäivän jälkeen, millaista apua Nenäpäivä-varoilla annetaan. 

Perustakaa koulunne oma keräys

Voit kerätä koulunne keräämät lahjoitukset helposti yhteen paikkaan perustamalla oman keräyksen. Ohjatkaa esimerkiksi harrastussponsorit tekemään lahjoitus keräykseenne ja seuratkaa lahjoituspotin kasvamista sekä lahjoittajien terveisiä keräyssivulta.

Perusta oma keräys
Nenäpäivän pulmatehtävä

Nenäpäivän inspiraatiomateriaalit

Oppituntiesimerkeistä viirinauhoihin ja kaikkea siltä väliltä. Olemme koonneet kasapäin virikkeitä, inspiraatioa, vinkkejä oppitunneille ja tulostettavia koristeita auttaaksemme kouluanne järjestämään parhaimman mahdollisen Nenäpäivän.

Muista myös päivätyökeräys

Päivätyökeräykseen osallistumalla koulunne tukee Nenäpäivän kautta maailman lapsia. Tervetuloa mukaan!

Punaisesta sydämestä irtoaa pala, joka on Nenäpäivän logo
Nenäpäivän järjestöt

Mikä Nenäpäivä?

Iloinen kampanja kutsuu vuosittain suomalaiset osallistumaan! Nenäpäivää vietetään, jotta jokaisella maailman lapsella olisi mahdollisuus hyvään ja turvattuun elämään.

Nenäpäivän tuen vie perille luotettavasti yhdeksän suomalaista järjestöä, joiden pitkäkestoisilla kehitysyhteistyöhankkeilla tuetaan maailman kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

Hauskaa olla mukana

Kilpisen yhtenäiskoulu, Jyväskylä

”Nenäpäivä toi kaivattua piristystä syksyn kouluarkeen vieläpä hyvää tehden. Päivän toteuttamiseen osallistuivat Kehittyvä koulu-tiimi, tukioppilaat, oppilaskunnan hallitus ja liikkuvaksit, jotka järjestivät välitunneilla erilaisia Nenäpäiväpisteitä. NoseHuntissa oppilaat kirmasivat pihalle etsimään piilotettuja pahvineniä. Pahvinenän sai vaihtaa oikeaan Nenäpäivä-nenään, joita oppilaskunta oli koulullemme hankkinut. Liikkuvaksit järjestivät salissa nenäaiheisia viestejä ja kilpailuja ja tukioppilaiden photobooth-pisteellä otettiin mitä hauskempia Nenäpäiväkuvia kaveriporukoista. Koulumme aikuiset osallistuivat hyvän tekemiseen perustamalla Nenukaffilan, josta mokkapalat ja muut herkut katosivat hurjaa vauhtia iloisten oppilaiden suihin. Nenäpäivän auttamisteema ei jäänyt hauskan touhuilun jalkoihin, siitä pitivät huolen oppilaiden aamunavaukset pitkin viikkoa ja yhteinen ilo keräämästämme avustuspotista. Nenäpäivä lisäsi koulumme yhteisöllisyyttä piristävällä tavalla.”

Alakoulun aarreaitta

”Alakoulun aarreaitta on mukana Nenäpäivässä kannustamassa kouluja tarttumaan hyvän tekemisen haasteeseen! Nenäpäivän avulla voimme yhdessä nauraa maailmasta paremman paikan. Heittäydy hyvään -teemalla me houkuttelemme lapsia pohtimaan hyvinvointia, tasa-arvoa ja lasten oikeuksia maailmassa.”

Variskan koulu, Vaasa

”Perinteinen taksvärkki on johtanut siihen, että oppilaat alkoivat tulla mielummin kouluun, kuin etsivät työpaikan itselleen. Nenäpäiväkeräys toimi hyvänä motivaattorina sekä oppilaille että yrityksille. Yrityksistä työpaikan haki nyt selvästi useampi oppilas kuin viime vuosina. Lisäksi järjestimme luokkakilpailun, jossa eniten yritystyöpaikkoja hankkinut luokka palkittiin. Koulullamme oli myös hyvänmielen haasteita. Haasteet jaettiin oppilaille pienillä lapuilla ja suoritetun haasteen sai kiinnittää ”haastepuuhun” koulumme aulaan. Haasteina oli erilaiset hyvät teot muille oppilaille. Tähän voisi jatkossa esimerkiksi oppilaskunta lahjoittaa jonkin pienen rahasumman keräykseen jokaisesta suoritetusta haasteesta.”

Juhannuskylän yläkoulu, Tampere

”Nenäpäivä värjäsi koko koulun punaiseksi, koska punaisimmalle pukeutujalle oli palkintona leffaliput. Punaisia oppilaita vilahteli siellä ja täällä, ja voittaja oli pukeutunut täysin punaiseen kenkiä, kasseja ja muita tilpehöörejä myöten. Oppilaiden koteihin laitettu Nenäpäivä-info tavoitti vanhemmat hyvin ja keräystavoite ylitettiin usealla satasella!”

Laurin koulu, Mynämäki

”Oppilaskunta sai idean hauskanpidon ja hyväntekeväisyyden yhdistämisestä. Nenäpäivään osallistui koko alakoulu. Koulun Nenäpäivän ideana oli juosta merkittyä reittiä koulun ympäri ja kerätä kierroksista rahaa Nenäpäivälle. Reitti oli noin 500 metriä pitkä. Oppilailla oli samana päivänä naamiaiset joihin sai pukeutua ja myös taikuri Timo Tiikkainen hämmästytti omalla taikuri-näytöksellä. Rahaa Nenäpäivälle tuli ainakin kerättyä hyvä summa. Päivä onnistui hyvin ja reilusti yli puolet oppilaista oli pukeutunut naamiaisasuihin. Seuraava maanantaina oppilaskunta palkitsi parhaat naamiaisasut. Päivä oli varmasti mukava niin oppilaille kuin opettajillekin.”