Nenäpäivä 10.11.2023

Onhan seurakuntasi mukana?

Syksyn iloisin hyväntekeväisyyskampanja kannustaa seurakuntia tempaisemaan hyvän vuoksi.

Nenähahmo sydän kädessään

Tervetuloa mukaan!

Nenäpäivä soveltuu seurakunnassa esimerkiksi diakoniakahvilan tai nuorisotyön oheen. Nenäpäivä voi toimia myös tapana tuoda seurakunnan tapahtumiin uutta väriä ja uusia kohderyhmiä. Samalla viedään viestiä eteenpäin kaukaisen lähimmäisen auttamisen tärkeydestä.

Miksi Nenäpäivää tarvitaan?

Nenäpäivää vietetään, jotta jokaisella maailman lapsella olisi mahdollisuus hyvään ja turvattuun elämään. 

Nenäpäivän vietto perustuu ajatukseen, että jaettu huumori auttaa käsittelemään vaikeitakin asioita ja hauskanpito antaa ihmiselle mahdollisuuden tulla yhteen tekemään maailmasta parempaa.

Nenäpäivän lahjoituksilla tuetaan maailmalla lasten koulutusta, terveyttä, turvaa ja ravinnonsaantia.

Nenapaiva_jarjestot-1024x1024.png
Uganda_koulu.png

Nenäpäivä 2023

Tänä vuonna kuulemme Nenäpäivässä miten Kirkon Ulkomaanapu tukee lasten koulutusta Ugandassa. Nenäpäivä-varoilla parannetaan 10 400 oppilaan luku- ja laskutaitoa 20 peruskoulussa Keski-Ugandassa. Erityistä huomiota kiinnitetään tyttöjen sekä vammaisten lasten, raskaana olevien teini-ikäisten tyttöjen ja nuorten äitien koulunkäynnin tukemiseen.

Piirretty lamppu

Ideoita ja vinkkejä Nenäpäivän viettoon

Nenäpäivän tempauksia voi toteuttaa monin eri tavoin, joko pienen ryhmän toimesta, tai vaikkapa yhteishankkeena paikallisten yritysten ja tunnettujen henkilöiden kanssa.

Kurkkaa mitä muut ovat tehneet

Tässä linkkejä ev.-lut. seurakuntien Nenäpäivä-tekemisiin vuosien varrella:

infoikoni

Tietopankki seurakunnan yhteyshenkilöille

Olemme koonneet seurakunnan yhteyshenkilölle oman tietopankin, jolla seurakuntanne saa vauhtia Nenäpäivän järjestämiseen.

Salasanan sivustolle saat ottamalla yhteyttä Nenäpäivä-säätiöön nenapaiva(at)nenapaiva.fi

Perustakaa seurakuntanne oma keräys

Voitte kerätä seurakuntanne lahjoitukset yhteen paikkaan perustamalla oman keräyksen. Ohjatkaa esimerkiksi nuortenkahvilan Nenäpäiväkävijät suorittamaan lahjoitus suoraan nettilippaaseenne. Voitte seurata potin kertymistä ja lahjoittajien terveisiä keräyssivuilta.

Perusta oma keräys

Usein kysytyt kysymykset

Nyt on ideat ihan loppu – mitä voimme tehdä?

Pyörää ei kannata keksiä uudelleen, vaan pohtia, miten nykyisessä toiminnassanne tekemänne tempaukset sopisivat Nenäpäivälle? Voisiko myyjäisten tuoton ohjata tällä kertaa Nenäpäivän kautta maailman lapsille? Järjestäisittekö perhetapahtuman, jossa vapaaehtoinen osallistumismaksu olisikin lahjoitus Nenäpäivälle? Ohjatun kävelykierroksenhan voisi tällä kertaa toteuttaa Nenäpäivän teemalla?

Miten Nenäpäivälle voi lahjoittaa?

Nenäpäivän omat keräykset – lahjoitus Nenäpäivän verkkosivuilla: Omien keräysten kautta voi lahjoittaa suoraan verkkopankissa, maksukortilla, mobiilimaksulla tai MobilePayllä. Perusta keräys täällä >>

Tilisiirto: lahjoituksen maailman lasten hyväksi voi tehdä myös Nenäpäivän keräystilille: 

  • Osuuspankki: FI44 5780 1020 0003 14
  • Nordea: FI37 1572 3000 3844 20
  • Danske Bank: FI47 8000 1570 8504 13

Merkitse lahjoituksen saajaksi Nenäpäivä-säätiö ja käytä suorituksessa sinulle sopivaa viitenumeroa. Ethän tee suoritusta ilman viitettä. 

  • Yksityishenkilö: 4006
  • Yritys: 3104
  • Koulut ja päiväkodit: 3308
  • Yhteisö: 3201
  • Seurakunnat: 5306

Zettle-maksukorttipääte: Mikäli organisaatiollanne on käytössä Zettle-maksukorttipääte ja esim. älypuhelin, johon voi ladata Zettle-sovelluksen App Storesta tai Play Storesta, voit tilata Nenäpäivä-säätiöltä tunnukset, joilla ohjaatte maksupäättellä kerätyt varat suoraan Nenäpäivälle. Nenäpäivä-säätiö ei osallistu laitteiden hankintakustannuksiin.

MobilePay: Tämä on yksi suosituimmista maksutavoista Nenäpäivän verkkosivuilla, joten lahjoittajat kannattaa ohjata Nenäpäivä.fi-sivuille. Nenäpäivällä on myös valtakunnallinen MobilePay -lyhytnumero 22123. Kyseinen numero on mainittu myös Nenäpäivän painetuissa materiaaleissa. Omia MobilePay-lyhytnumeroita ei toistaiseksi avata, mutta voitte käyttää maakunnallisia lyhytnumeroita, ja pyytää lahjoittajaa laittamaan viestikenttään tapahtumanne tai organisaationne nimi.

Maakunnalliset Nenäpäivän lyhytnumerot ovat tässä:

Bidra till Näsdagen! (Åland) 12800

Lahjoita Nenäpäivälle! (Etelä-Karjala) 95400

Lahjoita Nenäpäivälle! (Etelä-Pohjanmaa) 67007

Lahjoita Nenäpäivälle! (Etelä-Savo) 71820

Lahjoita Nenäpäivälle! (Kainuu) 12340

Lahjoita Nenäpäivälle! (Kanta-Häme) 10203

Lahjoita Nenäpäivälle! (Keski-Pohjanmaa) 15552

Lahjoita Nenäpäivälle! (Keski-Suomi) 87899

Lahjoita Nenäpäivälle! (Kymenlaakso) 48100

Lahjoita Nenäpäivälle! (Lappi) 96100

Lahjoita Nenäpäivälle! (Pirkanmaa) 88123

Lahjoita Nenäpäivälle! (Pohjanmaa) 65100

Lahjoita Nenäpäivälle! (Pohjois-Karjala) 44077

Lahjoita Nenäpäivälle! (Pohjois-Pohjanmaa) 91500

Lahjoita Nenäpäivälle! (Pohjois-Savo) 66322

Lahjoita Nenäpäivälle! (Päijät-Häme) 75100

Lahjoita Nenäpäivälle! (Satakunta) 27272

Lahjoita Nenäpäivälle! (Uusimaa) 95777

Lahjoita Nenäpäivälle! (Varsinais-Suomi) 20100

Tekstiviesti- ja puhelinlahjoitukset: Nettisivuille, mainoksiin, paikallislehteen ja someviestintään sopivat myös tekstiviesti- ja puhelinlahjoituksesta muistuttaminen. Muista mainita Nenäpäivä-säätiön keräyslupa viestisi yhteydessä.

Valtakunnallista yhteispottia kerryttävät esimerkiksi:

Tekstiviesti HAUSKA numeroon 16499 (10 euron lahjoitus)

Puhelinlahjoitus 0600 1 1620 (20,28 € + pvm/mpm)

Keräyslupa RA/2021/1777

HUOM! Nenäpäivällä ei ole enää keräyslippaita käteisen keräämiseen. Keräsittekö käteistä esim. myyjäisissä? Ei hätää, käteisvarojen tilittämiseen on kaksi helppoa tapaa: joko käyttämällä TalletusOtto-automaattia tai viemällä varat Osuuspankkiin Nenäpäivän talletuspusseissa. Käy kurkkaamassa tarkemmat talletusohjeet täältä.

Miten käynnistän toiminnan?

Hanki ihmisiä ympärillesi. Kysy kahta kaveriasi, jotka voivat pyytää mukaan omia kavereitaan, jotka voivat pyytää mukaan omia kavereitaan – ja kohta teitä on jo hyvä joukko kasassa! Käytä myös avuksesi ihmisten vahvuuksia. Joku on hyvä konktaktoimaan, toinen hyvä kirjoittamaan, joku paistamaan parhaat pullat. Millainen toiminta sopisi parhaiten ryhmällenne? Mikäli et vielä tunne oikein ketään, kysy rohkeasti vaikka seuraavalta vastaantulijalta ”Hei anteeksi! Pohdin tässä, että voisimmeko järjestää jotain hauskaa Nenäpäivänä. Haluaisitko lähteä mukaan tai tunnetko jonkun joka voisi olla kiinnostunut?”

Perehdy Nenäpäivän keräyskohteisiin. Parhaiten se onnistuu ”Mikä Nenäpäivä? Miten lahjoitus auttaa” -sivun avulla. Kaikkea ei tarvitse muistaa, voit painaa mieleesi yhden tai kaksi esimerkkiä.

Myyjäiset, arpajaiset, mitä saa tehdä ja mitä ei?

Tutustu paikkakuntasi ohjeistuksiin tapahtumien järjestämisestä. Pääosin esimerkiksi ulkomyynnistä ja tilapäisestä elintarviketoiminnasta ei tarvitse tehdä ilmoitusta, mikäli toiminta on pienimuotoista. Vähäisen elintarvikeriskin toiminnaksi katsotaan mm. koulun tai yhdistyksen myyjäiset, kahvitarjoilun järjestäminen, makkaranpaisto tai lohenloimutus, kotona leivotun leivän myynti tai ns. pop-up ravintola.

Arpajaiset ovat toimintaa, johon osallistutaan vastiketta vastaan ja osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan voiton, joka on rahanarvoinen.

Arpajaislaki antaa mahdollisuuden järjestää pienarpajaiset ilman erillistä lupaa, kun arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on enintään 2000 euroa. Arpojen myynti ja voittojen jako tulee tapahtua samassa tilaisuudessa. Lue poliisin ohjeistukset ja arpajaislaki huolella.

Musiikin esittämiseen liittyviin ohjeistuksiin ja mahdollisiin lupahakemuksiin saa lisätietoa Teosto ry:ltä.

Osallistua voi myös tukemalla muiden heittäytymistä ja levittämällä sanaa Nenäpäivästä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #nenäpäivä.

Mihin asti Nenäpäivälle voi kerätä?

Nenäpäivällä on jatkuva keräyslupa eli voit lahjoittaa koska tahansa.

Mistä Nenän voi ostaa ja miten se on valmistettu?

Neniä myyvät suurin osa Fida-myymälöistä sekä Pienet Lelukaupat Tampereella ja Riihimäellä.


Nenäpäivän Nenä on valmistettu Turussa. Nenä kehitettiin yhteistyössä yli kolmekymmentä vuotta toimineen Scaletec Oy:n kanssa, joka myös valmistaa Nenät. Nenä on 100% kierrätettävää muovia ja kun Nenää on käytetty riittämiin, se kannattaa viedä muovinkeräykseen.

Aiemmin tehtyjä Neniä (esim. vaahtomuovista tehtyjä) ei valitettavasti ole enää myynnissä.