Vuoden Positiivisin Suomalainen 2022 on Christoffer Strandberg. ”Pyrin näkemään ihmisissä ja asioissa valoa”
Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi on valittu näyttelijä Christoffer Strandberg. Äänestäjiin ja raatiin teki vaikutuksen Strandbergin positiivinen elämänasenne, iloisuus sekä toisten huomioon ottaminen. Strandbergille itselleen positiivisuus on valinta, jonka jokainen voi tehdä omassa arjessaan joka päivä.
Vuoden Positiivisin Suomalainen julkistettiin tänään Helsingissä Nenäpäivän lehdistötilaisuudessa, jossa korona-ajan lauluista tutuksi tulleiden Lotan ja Papan vuoden hallussaan pitämä kiertopalkinto pääsi uuteen kotiin jo 30. kerran.
Positiivareiden Vuoden Positiivisin Suomalainen -kilpailu järjestettiin toista kertaa yhdessä Nenäpäivä-säätiön kanssa niin, että suomalaiset saivat äänestää voittajaa. Äänestyksessä kertyneet varat ohjataan Nenäpäivän kautta maailman lasten auttamiseen.
”Haastavina hetkinä positiivisuus on valinta”
Christoffer Strandbergille positiivisuus on sekä tietoinen valinta että kotoa opittu asia. ”Positiivisuus kuuluu perusasetuksiini ja dna:hani. Pyrin näkemään asioissa ja ihmisissä valoa pimeyden ja negatiivisuuden sijasta, sillä melkein kaikissa ja kaikessa on jotain positiivista. Haastavina hetkinä positiivisuus on valinta, eikä se minultakaan tule aina luonnostaan.”
Valoisa elämänasenne kulkee Strandbergin perheen geeneissä: ”Myös isäni on positiivinen ihminen. Suvussani kulkee muutenkin paljon sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää iloisuutta, uteliaisuutta ja käytännöllistä positiivisuutta. Edesmenneet isoäitini ovat esikuviani positiivisuudessa. Isänäiti Rita suhtautui pragmaattisen rakentavasti tulevaisuuteen vaikeuksista huolimatta. Äidinäitini Anita taas kohteli kaikkia lämmöllä ja armollisuudella.”
Vaikeuksien keskellä Strandberg saa voimaa ja positiivisuutta luonnosta ja läheisistä. Kun sähköposti tulvii yli, hän lähtee meren äärelle hengittämään. Luonto antaa hänelle muutenkin tervettä perspektiiviä elämään, ja se on myös iso syy sille, miksi hän on muuttanut puolisonsa kanssa Siuntioon lapsuutensa maisemiin.
”Positiivisuus arjessa tarkoittaa käytännön tekoja”
Christoffer Strandbergin positiiviseen asenteeseen kuuluu se, että hän välttää sitä, että syyttäisi ongelmistaan muita. ”Olen aika kiireinen, mutta pyrin ottamaan vastuuta valinnoistani. Kun muut alkavat ärsyttää, tiedän, etten ole itse tarpeeksi hyvin organisoinut tai kommunikoinut asioita.”
”Jos toistuvasti ärsyynnyn johonkin ihmiseen tai asiaan, en kuitenkaan kiellä sitä. Positiivisen asenteen valitseminen tarkoittaa sitä, että otan hiertävän asian puheeksi. Positiivisuus ei tarkoita tunteiden kieltämistä, vaan niiden käsittelemistä rakentavasti.”
”Pelkkä valittaminen aiheuttaa yleensä negatiivisen kierteen, jolloin yhteisössä aletaan nähdä epäkohtia kaikessa. Jos esimerkiksi kotikunnassa ärsyttää jokin asia, valittamisen sijaan pitää tehdä jotakin, esimerkiksi lähteä kuntavaaliehdokkaaksi. Positiivisuus arjessa tarkoittaa käytännön tekoja”, Christoffer Strandberg sanoo.
”Positiivisuutta tarvitaan eniten silloin, kun pikkumaisuus, kiire tai kateus iskee päälle. Elämän suurissa kriiseissä ei kuitenkaan tarvitse olla positiivinen, vaan surulle, vihalle ja negatiivisille tunteille pitää antaa tilaa. Ongelmista selviämiseen tarvitaan tuumasta toimeen -asennetta, positiivista käytännöllisyyttä, joka pitää liikkeellä ja elämässä kiinni”, Christoffer Strandberg toteaa.