Uutiset

Vuoden Positiivisin Suomalainen 2021 on Lotta ja pappa -lauluduo

Artikkelin julkaisu päivämäärä

08.11.2021

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lotta ja pappa - Vuoden Positiivisin Suomalainen
Lotan ja papan positiivisuus kumpuaa karjalaisesta elämänasenteesta, joka ei huonoja asioita muistele

Lauluvideoistaan tunnettu Lotta ja pappa -duo eli Lotta-Sofia Saahko (28) ja hänen isoisänsä Jorma Saahko (86), on valittu Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi 2021. Vuoden Positiivisin Suomalainen valittiin ensimmäistä kertaa Nenäpäivä-säätiön ja Positiivareiden järjestämällä yleisöäänestyksellä. Suomalaiset osallistuivat innolla voittajan valintaan: ääniä annettiin lähes 6000, joista Lotan ja papan voittoa kannatti yli 40 prosenttia.

Laulamisen iloa ja karjalaista hyväntuulisuutta huokuva Lotta ja pappa -duo on kerännyt videoillaan jo yli 200 000 katsojaa. Saahkojen videoiden aiheena ovat vanhat kansanlaulut ja muut suomalaisille tutut sävelmät sekä yhteiset juttuhetket, joissa he keskustelevat muun muassa papan lapsuudesta ja nuoruudesta Karjalan evakkona. Lisäksi he tuottavat YouTubeen vlogi-muotoisia videoita heidän yhteisistä harrastuksistaan, leivonnasta, nikkaroinnista ja kirpputorikäynneistä.

Vaikka videot syntyivät yhteisen lauluharrastuksen ympärille ilman sen kummempaa tavoitetta, Saahkoille on ollut alusta asti tärkeää, että yleisö nauttii niistä.

 – Kun korona-aikana kaikki uutisointi oli niin synkkää, halusimme pitää ihmisille seuraa ja piristää heitä. Moni ulkosuomalainen kokee, että olemme heille korona-ajan kontakti Suomeen ja suomalaisuuteen, Lotta kertoo.

Videoissa on myös keskusteltu muun muassa papan muistisairaudesta. Pappa on hyvä esimerkki siitä, että muistisairaudesta huolimatta elämästä voi nauttia. 

Lotta haluaa kannustaa nuoria viettämään aikaa ikäihmisten kanssa.

– Kun aloin kysellä papan nuoruudesta ja evakkomatkoista, aloin ymmärtää myös omia luonteenpiirteitäni paremmin. Ennen kuin palasin Lontoosta Suomeen, olin ajatellut, ettei minulla pitkään ulkomailla asuneena ollut yhteyttä suomalaisiin ja suomalaisuuteen. Kun pappa kertoi karjalaisuudesta, tajusin, että luonteenpiirteeni kuten ahkeruus, ulospäin suuntautuneisuus ja musikaalisuus ovat Karjalasta lähtöisin. Se on antanut minulle turvaa.

Lotta ja pappa haastateltavina-web

Positiivisuus syntyy elämänasenteesta

Duon positiivisuus kumpuaa karjalaisesta elämänasenteesta, joka ei huonoja asioita muistele.

– Kun pappa lähti neljävuotiaana kymmenen vuotta kestäneelle evakkotaipaleelle, sattui matkalla monia traumaattisia ja surullisia asioita. Silti hän on oppinut katsomaan asioita positiivisesti. Kun sataa vettä, pappa toteaa, että tuleepahan marjapensaat kasteltua. Meneillään oleva vuodenaikakin on aina papalle se kaikista paras, Lotta sanoo. 

Hän kertoo, että lauluvideoiden myötä aiemmin ujon ja kärttyisän papan luonne on muuttunut positiivisemmaksi, iloisemmaksi ja leppoisammaksi.

– Seuraajien kommentit ovat papan päivän kohokohta, ja heiltä tulleiden postikorttien antama hyvä mieli kantaa meitä monta päivää eteenpäin. Iloa jaetaan myös ystäville ja tutuille.

Lotan ja papankin unelmat toteutuivat videoiden kautta ikään kuin varkain. Viestinnän maisteriksi Vaasassa ja musiikkiteatterinäyttelijäksi Lontoossa opiskellut Lotta haaveili näyttelijä-kirjailijan urasta. Kirjailijan ura toteutui korona-aikana; hän kirjoittaa nyt neljättä kirjaansa. Kirjojen aiheina ovat olleet muun muassa papan evakkokokemukset ja tarinat Karjalasta. Videoiden kautta hän on taas päässyt harjoittelemaan esiintymistä; mm. Itsenäisyyspäivän lähetyksessä viime vuonna. 

Lapsena hanuristin urasta ja esiintymisestä haaveillut Jorma Saahko pääsi myös videoiden kautta vihdoinkin esiintymään ja laulamaan yleisön edessä. 

– Olen päässyt laulamaan muuallakin kuin videolla, jopa televisiossa. Pääsin hiljattain myös mukaan UPM:n mieskuoroon ja siellä on kolme hanuristia mukana. Se lämmitti sydäntä, työuransa tehtaan laitosmiehenä Valkeakoskella tehnyt Jorma Saahko kertoo.

Vuoden Postiviisimman Suomalaisen julkistus starttaa 15. Nenäpäivä-kampanjan, joka huipentuu perjantaina 12.11. vietettävään varsinaiseen Nenäpäivään Yle TV1:llä kello 19 alkaen. Myös Lotta ja pappa tullaan näkemään neljän tunnin suorassa lähetyksessä.