Daghem & skolor

På hösten är det igen dags för Näsdagen!

Nenäpäivä-kouluille-1.jpg

Näsdagen för årskurserna 1-9

Samtala med eleverna om barn i olika delar av världen, barnens rättigheter och om rättvisa. Små vardagliga företeelser kan åstadkomma en stor förändring. Ni kan till exempel tillsammans fundera över hur läskunnigheten har förändrat elevernas liv här i Finland. Hur stora förändringar kan världens barn uppleva när de lär sig att läsa?

I Yles tjänst Triplet finns lektioner på finska i anslutning till Näsdagen. Med materialets hjälp kan du både förbereda dig på att fira Näsdagen med eleverna samt efter Näsdagen samtala om hurdan hjälp som kan ges med pengarna som samlats in på Näsdagen.

Läroanstalter

Studiepoäng till alla som är med! Näsdagen kan mycket väl integreras i studierna. När ni ordnar evenemang kan till exempel kurser inom marknadsföring och kommunikation integreras i arrangemangen. Ett evenemang som är förknippat med Näsdagen kan också vara som ett skyltfönster där elevernas färdigheter och kunnande presenteras. Samtidigt stärks läroanstaltens relationer till företagen och nya, viktiga kontakter skapas.

Perusta oma keräys

Nenäpäivän pulmatehtävä

Näsdagens inspirationsmaterial

Ta en titt på materialet och ladda ner material gratis som stöd för lektionerna.

Roliga Näsevenemang kan ordnas till och med varje dag under veckan

Måndag

Sälj föremål ni hittat i garderoberna under veckoslutet för en billig slant på loppis.

Tisdag

En bättre start på dagen med en härlig frukost och eftermiddagskaffet får det att vattnas i munnen

Onsdag

Gå ut på stan och överraska folk med en varm kopp kaffe.

Torsdag

Ordna en löptävling. Skaffa sponsorer och tävla genom att springa runt skolbyggnaden.

Fredag

Rikta blickarna mot veckoslutet och ordna en orkesterkväll eller ett stand-up uppträdande.

Näsdagen på daghemmen

På daghemmet kan Näsdagen firas på många olika sätt. Här har vi nämnt några roliga exempel:

Järjestä piirrustusnäytely

Ordna en teckningsutställning

Ordna en teckningsutställning med världens barn eller roliga företeelser som tema. Bjud in föräldrarna och mor- och farföräldrarna. Barnen kan vara guider på utställningen och berätta varför de har ritat det de har ritat. Ni kan till exempel skänka den frivilliga inträdesavgiften till Näsdagen eller sälja barnens konst för en liten summa som ges till Näsdagen.

Leivo-Nenäpäivän-hyväksi.jpg

Ordna eftermiddagskaffe för alla pappor

Näsdagen infaller för det mesta under farsdagsveckan – vad kan vara bättre än att kombinera två viktiga festdagar? Under farsdagsveckan kan ni ordna frukost eller eftermiddagskaffe för alla pappor. Till kaffet kan ni till exempel bjuda på Näsdagens goda mockarutor. Intäkterna från kaffeserveringen kan ni skänka till Näsdagen.

Nenäpäivä-päiväkodeille-muistikirja.jpg

Samla de bästa yttrandena

Det är ofta de vuxna på daghemmet som under dagens lopp får höra de flesta roliga yttrandena som barnen kläcker ur sig. Skulle det vara en god idé att samla de bästa guldkornen?  Ni kan till exempel sammanställa ett häfte som ni ger till föräldrarna mot en frivillig donation till Näsdagen.

Här finns fler tips om hur ni kan delta »

Färdigt material för daghemmen

Utnyttja det färdiga materialet som är avsett att användas på daghem. Berättelserna om utvecklingsländerna kan mycket väl användas som stöd inom småbarnspedagogiken.

Här hitta du Näsdagsmaterialet »

Animationen som lämpar sig för barn innehåller information om varför Näsdagen firas och hur vem som helst av oss kan hjälpa.

Titta tillsammans på videoklipp om Näsdagen (på finska) »