Daghem & skolor

På hösten är det igen dags för Näsdagen!

Näsdagen på daghemmen

På daghemmet kan Näsdagen firas på många olika sätt!

Det finns lika många sätt som det finns daghem, men här har vi nämnt några roliga exempel:

  • Ordna en teckningsutställning med världens barn eller roliga företeelser som tema. Bjud in föräldrarna och mor- och farföräldrarna. Barnen kan vara guider på utställningen och berätta varför de har ritat det de har ritat. Ni kan till exempel skänka den frivilliga inträdesavgiften till Näsdagen eller sälja barnens konst för en liten summa som ges till Näsdagen.
  • Näsdagen infaller för det mesta under farsdagsveckan – vad kan vara bättre än att kombinera två viktiga festdagar? Under farsdagsveckan kan ni ordna frukost eller eftermiddagskaffe för alla pappor. Till kaffet kan ni till exempel bjuda på Näsdagens goda mockarutor. Intäkterna från kaffeserveringen kan ni skänka till Näsdagen.
  • Det är ofta de vuxna på daghemmet som under dagens lopp får höra de flesta roliga yttrandena som barnen kläcker ur sig. Skulle det vara en god idé att samla de bästa guldkornen?  Ni kan till exempel sammanställa ett häfte som ni ger till föräldrarna mot en frivillig donation till Näsdagen.

Färdigt material för daghemmen

Utnyttja det färdiga materialet som är avsett att användas på daghem. Berättelserna om utvecklingsländerna kan mycket väl användas som stöd inom småbarnspedagogiken.

Animationen som lämpar sig för barn innehåller information om varför Näsdagen firas och hur vem som helst av oss kan hjälpa.

Puuhakuva-sv.jpg

Näsdagen för årskurserna 1–9

Integrera Näsdagen i undervisningen

Samtala med eleverna om barn i olika delar av världen, barnens rättigheter och om rättvisa. Små vardagliga företeelser kan åstadkomma en stor förändring. Ni kan till exempel tillsammans fundera över hur läskunnigheten har förändrat elevernas liv här i Finland. Hur stora förändringar kan barnen i ett utvecklingsland uppleva när de lär sig att läsa?

Näsdagens studiematerial

I Yles tjänst Triplet finns lektioner på finska i anslutning till Näsdagen. Med materialets hjälp kan du både förbereda dig på att fira Näsdagen med eleverna samt efter Näsdagen samtala om hurdan hjälp som kan ges med pengarna som samlats in på Näsdagen. I Triplet finns följande avgiftsfria lektioner som innehåller en video:

14-åriga Mary från Kenya tvingas avbryta skolan då hon blivit gravid. Titta »

De fattiga i Burkina Faso drabbas hårdast av torkan som beror på klimatförändringen. Titta »

Hälsa och förebyggande av smittsamma sjukdomar i Myanmar. Titta »

17-åriga Jeremy studerar till skräddare i Burkina Faso. Titta »

Etiopiska skolflickor låter inte menstruationen utgöra ett hinder för att gå i skola. Titta »

Robert som bor i slummen drömmer om ett eget hem. Titta »

En vattenpump som drivs med solenergi förser flyktinglägret med rent vatten. Titta »

I en skola i Uganda finns det bara 8 primitiva toaletter för 2000 elever.  Titta »

Videoklipp för årskurserna 1–6

Som stöd för den globala fostran kan även videoklipp om Näsdagen användas.  Titta tillsammans på videoklippen på Näsdagens YouTube-kanal (på finska) »

Näsdagens inspirationsmaterial

Ta en titt på materialet och ladda ner material gratis som stöd för lektionerna.

Puuhakuva

Läroanstalter

Studiepoäng till alla som hjälper!

Näsdagen kan mycket väl integreras i studierna. När ni ordnar evenemang kan till exempel läroämnena marknadsföring och kommunikation integreras i arrangemangen. Ett evenemang som är förknippat med Näsdagen kan också vara som ett skyltfönster där elevernas färdigheter och kunnande presenteras. Samtidigt stärks läroanstaltens relationer till företagen och nya, viktiga kontakter skapas.

Roliga Näsevenemang kan ordnas till och med varje dag under veckan:

⬤ Måndag: sälj föremål ni hittat i garderoberna under veckoslutet för en billig slant på loppis.

⬤ Tisdag: en bättre start på dagen med en härlig frukost och eftermiddagskaffet får det att vattnas i munnen.

⬤ Onsdag: gå ut på stan med en insamlingsbössa.

⬤ Torsdag: ordna en löptävling. Skaffa sponsorer och tävla genom att springa runt skolbyggnaden.

⬤ Fredag: rikta blickarna mot veckoslutet och ordna en orkesterkväll eller ett stand-up uppträdande.

Hur mycket samlade ni in till förmån för världens barn under evenemangsveckan? Räkna ihop allt och gör en donation. Ni kan starta en egen insamling på Näsdagens webbplats där ni också kan berätta om ert evenemang samt dela de bästa bilderna och videoklippen. Genom att dela länken till Nätbössan utmanar ni enkelt dem som deltar i evenemanget att bidra med en slant till er insamlingspott.

Näsdagens inspirationsmaterial

Här hittar du andra roliga tips på hur ni kan fira Näsdagen (på finska).

syssla2_0-sv.png