Uutiset

Puhdas vesi ja kunnon vessa parantavat koululaisten elämää Burundissa

Artikkelin julkaisu päivämäärä

09.06.2022

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kiningarian koulun lapsia pesemässä käsiä vestipisteellä
Kininganiran koulun käsienpesupisteellä on ruuhkaa. (Kuva: Tite Nimpaye/ Punainen Risti)

Monia tappavia tartuntatauteja olisi helppo ehkäistä. Punainen Risti rakentaa Burundin kouluihin ja kyliin vesipisteitä ja ekovessoja.

Kininganiran koulussa pestään nykyisin ahkerasti käsiä, ja vaikutukset ovat alkaneet näkyä.

”Olen huomannut, että nyt haluamme olla puhtaampia. Luokkahuoneetkin ovat aiempaa siistimpiä. Aiemmin meillä ei ollut vettä ja meidän piti mennä joelle, joka on kaukana. Nyt meidän täytyy vain kääntää hanaa ja vettä tulee”, ihastelee 13-vuotias Dieudonné Nkundwanabake.

Hän käy koulun kuudetta luokkaa ja toivoo tulevaisuudessa työskentelevänsä koulun johtajana.

Burundin pohjoisosissa Myuingan läänissä sijaitseva Kininganiran koulu on yksi kouluista, joihin on rakennettu vesipiste tai vessa osana Suomen Punaisen Ristin Nenäpäivä-hanketta. Tavoitteena on parantaa yhteisöjen terveystilannetta.

961 oppilaan Musengan koulun rehtori Dieudonné Ntigahera on tyytyväinen oman koulunsa ekovessoihin, joissa on nyt myös selkeämmin erotellut tilat tytöille ja pojille.

”Tytöt voivat nyt olla omassa tilassaan kuukautisten aikana. Kopin oven voi sulkea. Vessa on myös aiempaa puhtaampi. Vessoja ei vieläkään ole tarpeeksi kaikille, mutta parannus on silti suuri”, Dieudonné kertoo.

Uusi koti

Valtaosa burundilaisista elää köyhyydessä, ja yli puolet alle 5-vuotiaista on aliravittuja. Se heijastuu myös yhteisöjen terveystilanteeseen. Likainen vesi aiheuttaa paljon vaarallisia tauteja. Imeväiskuolleisuus on Burundissa yleistä. Aiheuttajana on usein jokin helposti estettävissä oleva tauti, kuten ripuli, malaria tai keuhkokuume.

Burundin Punainen Risti rakentaa kyliin ja kouluihin uusia vesipisteitä ja vessoja. Vuonna 2021 uusia vesipisteitä rakennettiin 15. Lisäksi vapaaehtoiset levittävät ihmisille tietoa hyvän hygienian merkityksestä. Naisille opetetaan kierrätettävien terveyssiteiden valmistusta.

Kaikkein köyhimmille rakennetaan kokonaan uusia koteja. Vuonna 2021 uusia taloja rakennettiin 45.

Pascaline Ntezimana kotinsa edustalla
Pascaline Ntezimana (vas.) sai uuden kodin vasta 90-vuotiaana. (Kuva: Tite Nimpaye/ Punainen Risti)

90-vuotias Pascaline Ntezimana on juuri saanut oman kodin.

”Mieheni kuoleman jälkeen elin äärimmäisessä köyhyydessä lasten kanssa. Nyt voin elää arvokkaasti. Aiemmin minulla ei ollut keittiötä eikä vessaa, mutta nyt minulla on tilaa tehdä ruokaa paremmalla tulisijalla, joka vähentää puun käyttöä”, Pascaline kertoo. 

Myös Concensie Barihuta, 72, on tyytyväinen. Hän elää tyttärensä ja tämän kolmen lapsen kanssa. Hänen miehensä kuoli vuosikymmeniä sitten, eikä perhe saanut apua.

”Talon ansiosta elämä on parantunut. Nyt meillä on vessoja, kylpyhuone ja yksityinen suihku. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat myös kertoneet meille, että ympäristöystävällisiä vessoja voi käyttää maaperän lannoittamiseen, mutta emme ole vielä tehneet sitä.”

Teksti: Suomen Punainen Risti

Nenäpäivä tukee yhdeksän järjestön työtä maailmalla

Nenäpäivän lahjoituksilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Keräystuotolla järjestöt edistävät lasten koulutusta, turvaa, terveyttä ja ravinnonsaantia.

Lue lisää järjestöjen tekemästä työstä »