Nenäpäivässä on mukana yhdeksän luotettavaa järjestöä. Nenäpäivänä kerätyillä varoilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Keräystuotolla järjestöt edistävät lasten koulutusta, turvaa, terveyttä ja ravinnonsaantia.
Fida suuntaa Nenäpäivä-varat Itä-Afrikan ohjelmiinsa. Yhteistyömaita ovat Uganda, Burundi, Kenia ja Tansania. Ohjelmassa parannetaan viljelysmenetelmiä, koulutetaan yhteisöjä lapsen oikeuksista ja tasa-arvosta sekä tuetaan lasten koulunkäyntiä. Lisäksi varoja käytetään vammaisten lasten oikeuksien toteutumiseksi.
Kirkon Ulkomaanapu (KUA) tukee Nenäpäivä-kampanjan lahjoituksilla lasten ja nuorten koulutusta hauraissa maissa. Koulutus on avainasemassa, kun tahdotaan ehkäistä syrjäytymistä ja nostaa ihmisiä köyhyydestä. Koulutus luo uskoa tulevaisuuteen kriisin tai konfliktin keskellä. Vuonna 2020 Kirkon Ulkomaanapu ohjaa Nenäpäivän varat Syyrian sotaa paenneiden lasten ja nuorten tukemiseen Jordaniassa sekä lasten luku- ja kirjoitustaitojen parantamiseen Ugandassa, ja vuodesta 2021 alkaen avustukset ohjataan Palestiinaan ja Ugandaan.
Jordaniassa KUA tukee Syyriasta paenneita lapsia ja nuoria Za’atarin ja Azraqin pakolaisleireillä sekä paikallisyhteisöissä Jordaniassa. Pakolaislaisleirien olosuhteet ovat karut. Myös yhteisöissä leirien ulkopuolella on vaikeaa, niukan toimeentulon ja vähäisten mahdollisuuksien vuoksi. Nenäpäivän tuella KUA järjestää muun muassa englannin ja IT-taitojen opetusta sekä tukee lasten ja nuorten hyvinvointia harrastustoiminnan, kuten sirkuskoulun, jalkapallon ja käsityöryhmien avulla.
Nenäpäivän varoin Pelastakaa Lapset tukee työtä kaikkein köyhimpien kotitalouksien ja lapsien auttamiseksi Intiassa ja Burkina Fasossa.
Intiassa järjestö suuntaa varat lapsilähtöiseen sosiaaliturvaan, tarkoituksena on vähentää äärimmäistä lapsiköyhyyttä ja parantaa lasten elinoloja: lapsityön määrä vähenee, koulutuksen tärkeydestä kerrotaan ja sosiaaliturvapolitiikka on lapsilähtöisempää.
Burkina Fasossa parannetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien lasten hyvinvointia Mouhoun, Hauts-Bassinssin ja Centre-Nordin alueilla. Tätä tehdään vahvistamalla paikallisia lastensuojelujärjestelmiä, jotta ne pystyisivät tunnistamaan ja huolehtimaan erityisen haavoittuvassa asemassa olevista lapsista. Lisäksi Nenäpäivän tuella parannetaan perheiden ja yhteisöjen lastensuojeluvalmiuksia sekä lasten omaa kykyä suojella itseään mm. koulutuksen avulla.
Plan International Suomi suuntaa Nenäpäivän varat My Life -hankkeeseen Mosambikiin vuodesta 2021 alkaen, kun aikaisempien vuosien keräysvarat on suunnattu tyttöjen päivittäistä elämää parantavaan My Body. My Future. -hankkeeseen Etiopiaan.
Mosambikissa hanke keskittyy vahvistamaan nuorten, erityisesti tyttöjen oikeutta päättää itse elämästään. Ohjelmassa koulutetaan teini-ikäisistä nuorista roolimalleja, jotka haastavat haitalliset perinteet, kertovat seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista lähipiirissään ja vaikuttavat yhteiskuntaan asenteiden muuttamiseksi. Ohjelmassa tuetaan nuorisoystävällisiä seksuaaliterveyspalveluita ja terveyskeskuksia. Seksuaaliterveyskasvatuksellista sisältöä tuotetaan paikallisradioon yhdessä nuorten kanssa.
Nenäpäivän tuella SASK edistää perheiden ja lasten hyvinvointia parantamalla kotiapulaisten työ- ja elinolosuhteita sekä oikeuksia Mosambikissa, Indonesiassa, Kolumbiassa ja Filippiineillä. Hankkeita on yhteensä kolme.
Usein kotiapulaisina työskentelee nuoria tyttöjä ilman mitään turvaa tai tietoa oikeuksistaan. Kotiapulaisten työolojen parantumisella on suora yhteys heidän perheidensä ja lapsiensa elinolojen paranemiseen. Hankkeissa tehdyn työn tavoitteena on, että kotiapulaisten asema, oikeustietoisuus ja vaikuttamistyö paranee, mikä puolestaan johtaa parempiin ja turvallisempiin työ- ja elinolosuhteisiin.
Kolumbiassa SASK vaikuttaa lasten ja nuorten asemaan pienviljelijäyhteisöissä, jotta lapsityövoiman käyttö ja perheväkivalta vähenevät.
Kaikki hankkeet pyrkivät varmistamaan lapsille paremman tulevaisuuden parantamalla lasten, nuorten ja heidän perheidensä koulutusta, oikeuksia ja toimeentuloa. Päästäkseen köyhyydestä he tarvitsevat valmiuksia huolehtia omista oikeuksistaan yhteiskunnan jäseninä.
Solidaarisuus suuntaa Nenäpäivän varat tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan, erityisesti sukuelinten silpomisperinteen ehkäisemiseen Keniassa ja Somalimaassa sekä perheiden ruokaturvan parantamiseen Somalimaan haurailla alueilla.
Tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisessä olennaista on yhteisön voimaannuttaminen ja kouluttaminen, jotta haitallisista perinteistä ja niihin liittyvistä asenteista voitaisiin luopua. Solidaarisuuden työ keskittyy lasten, vanhempien, johtajien ja mielipidevaikuttajien kouluttamiseen silpomisen terveydellisistä, sosiaalisista ja psykologisista haitoista.
Solidaarisuus järjestää Keniassa tytöille ja pojille keskustelutuokioita, lasten leirejä ja kulttuuri- ja liikuntatempauksia, joissa välitetään tietoa silpomisen haitoista ikätasoon sopivalla tavalla. Silpomisen riskikuukausina järjestettävät leirit pitävät tytöt turvassa toimenpiteeltä. Myös lasten vanhemmille opetetaan leireillä silpomisen haitallisista seurauksista, jotta he sitoutuvat säästämään tyttärensä silpomistoimenpiteeltä.
Solidaarisuus tekee töitä, jotta lapsilla ja perheillä olisi riittävästi ruokaa ja vettä kuivuudesta kärsivässä Somalimaassa. Solidaarisuus auttaa perheitä varautumaan ruoantuotantoa uhkaaviin katastrofeihin, kuten kulkusirkkoihin, tulviin ja kuivuuskausiin tarjoamalla koulutusta, kalustoa ja vedenkeruujärjestelmiä.
Suomen Lähetysseura käyttää Nenäpäivän varat kolmeen eri hankkeeseen Nepalissa.
Suomen Punainen Risti (SPR) suuntaa Nenäpäivässä kerättyjä varoja yhteisöperustaisiin ohjelmiin Burundiin ja Tadzikistaniin.
Suomen UNICEF ohjaa Nenäpäivävarat WASH vesi- ja sanitaatio -ohjelman tukemiseen Ugandassa. Varoilla rakennetaan lapsiystävällisiä vessoja ja käsienpesupisteitä kouluihin ja terveysasemille. Samalla paikallisia yhteisöjä, terveyskeskusten henkilökuntaa sekä lapsia opastetaan hyvän hygienian tärkeydestä sekä vesipisteiden ja käymälöiden ylläpidosta. Tavoitteenamme on tehdä kouluista ja terveyskeskuksista lapsille terveellisiä ja tasa-arvoisia paikkoja.