Piia Pasanen: “Myös auttaminen on tiimityötä”
Kun Nenäpäivä-säätiön toiminnanjohtaja Riina Lipponen loppusyksyllä 2016 tiedusteli kiinnostustani lähteä mukaan seuraavan vuoden kuvausmatkalle Boliviaan, en epäröinyt suostumistani hetkeäkään. Olin toiminut yhtenä Nenäpäivä-shown juontajista kaksi kertaa aiemmin, ja molemmilla kerroilla kokemus oli erittäin positiivinen, rankoista aiheista huolimatta.
Oli mahtavaa nähdä miten koko porukka taustajoukoista juontajiin, haastateltaviin, puhelinvastaajiin ja nimekkääseen artistikattaukseen oli mukana hommassa täydellä sydämellä. Tunnelma oli korkealla ja kaikkien motivaatio saada yhdessä aikaan hyvää välittyi. Vaikka lähtökohta – kehitysmaiden lasten hätä – ei anna aihetta vitsailuun, on Nenäpäivän idea auttaa positiivisen lähestymisen ja huumorin kautta osoittautunut toimivaksi. On ollut upeaa seurata, miten hyvin ihmiset ympäri maata ovat lähteneet kampanjaan mukaan.
Myös itse halusin antaa aikaani tärkeän asian puolesta. Meitä lähti matkaan kohti Boliviaa helmikuussa 2017 neljän hengen porukka. Tuntui turvalliselta olla mukana joukossa, jossa muilla oli entuudestaan kokemusta Nenäpäivä-kuvausreissuista. Tulisimme työskentelemään yli 4000 metrin korkeudessa, ja vuoristotaudin riskin vuoksi kuvausaikatauluun oli pakko jättää joustovaraa. Boliviassa joukkoomme liittyi kaksi suomalaista Lähetysseuran työntekijää, joiden lisäksi paikalliset yhteyshenkilöt olivat korvaamaton apu.
Olin etukäteen miettinyt – jo aiempien vuosien Nenäpäivä-inserttejä katsoessani – miten kestän kaiken sen kurjuuden, köyhyyden ja lasten kovien kohtaloiden näkemisen. Pystynkö toimimaan, hoitamaan oman osuuteni vai saavatko tunteet ylivallan? Luulen, että lähes 20 vuoden kokemus uutistyöstä auttoi paljon; pystyin osittain menemään ammattiroolini sisälle – havainnoimaan, raportoimaan, kertomaan faktoja. Tarkoituksena oli havainnollistaa, miksi juuri Bolivian lapset ja nuoret tarvitsevat apua.
Näimme hiljaiseksi vetävää ankeutta, surullisia kohtaloita, vanhempansa menettäneitä, nälkäisiä ja likaisia, raskaan työn uuvuttamia lapsia. Mutta myös pieniä toivonpilkahduksia, sekä konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä hyvää Nenäpäivän keräämillä varoilla on saatu ja saadaan aikaan. Kouluun pääseminen ja ammattiin opiskeleminen ovat pelastaneet monia lapsia työnteolta epäinhimillisissä oloissa esimerkiksi tinakaivoksessa, jossa kuvausryhmämme vieraili.
Boliviassa kohtaamani lapset ja nuoret ovat olleet mielessäni useasti viime kuukausien aikana. Jo matkan aikana ja etenkin sen jälkeen olen tuntenut suunnatonta kiitollisuutta siitä, miten etuoikeutettua elämää Suomessa saamme elää. Meillä hyväosaisilla on velvollisuus ja mahdollisuus auttaa – tehdään se yhdessä!
Lahjoita tai osallistu Nenäpäivään.
Nenäpäivä-kampanja on käynnissä 19.11. saakka. Nenäpäivää vietetään 10.11.2017. Videoita Boliviasta nähdään Nenäpäivä-ohjelmissa Yle TV2:lla Nenäpäivän iltana.