Maisha Poa – koulutus muuttaa maailmaa

Kirjoittaja: Paula Konttinen.
Kirjoittaja on Fidan Itä-Afrikan ohjelmapäällikkö, joka asuu perheineen Nairobissa. Hän on jo lähes kaksi vuosikymmentä seurannut läheltä Nenäpäivästä tukea saaneiden ohjelmien vaikutusta kenialaisiin lapsiin ja nuoriin.

Kotimaassani Keniassa on edelleen lapsia, jotka joutuvat elämään kadulla. Vuonna 2006 kehitysyhteistyöjärjestö Fida ja Kenian Full Gospel -kirkko perustivat Maisha Poa -toimintakeskuksen Nairobiin. Tavoitteena oli vastata niiden noin 60 000 lapsen ja nuoren hätään, joiden ainoana kotina olivat Kenian pääkaupungin kadut.
Minulla ja miehelläni, Sami Konttisella, oli ilo ja kunnia olla mukana perustamassa keskusta. Jo alusta asti oli selvää, että pelkkä taloudellinen apu ei riitä. Oli puututtava juurisyihin, jotka ajavat lapsia ja nuoria kadulle: perheongelmiin, syrjäytymiseen, päihteisiin ja köyhyyteen. Näihin haasteisiin tarttuminen oli keskeistä, kun Maisha Poa (suom. ”Hyvä elämä”) perustettiin Kawangwaren asuinalueelle Nenäpäivä-keräyksen tuella. Keskuksesta kasvoi nopeasti tärkeä tukipiste ja kuntoutuspaikka kadulla eläville lapsille ja nuorille.
Kokonaisvaltaista muutosta
Maisha Poa lähestyy katulasten ja -nuorten tilannetta kokonaisvaltaisesti. Keskus pyrkii muuttamaan kulttuurisia normeja ja käytäntöjä, jotka ylläpitävät ongelmaa, sekä vahvistamaan eri toimijoiden kykyä suojella lapsia ja puolustaa heidän hyvinvointiaan.
Olen saanut omin silmin todistaa, kuinka suuresti Maisha Poa on vaikuttanut tuhansien ihmisten elämään näiden 19 vuoden aikana. Keskuksen työn kautta on tapahtunut merkittäviä muutoksia:
- Yli 6 500 lasta ja nuorta on saanut laadukasta koulutusta.
- Yli 2 000 nuorta on saanut työelämätaitoja.
- Lukuisat lapset ovat päässeet palaamaan perheidensä luo.
- Keskus on tarjonnut psykososiaalista tukea traumaattisista kokemuksista selviytymiseen.
- Perhesuhteet ovat vahvistuneet ja perheiden toimeentulo parantunut.
- Yhteisöt ovat alkaneet puolustaa lasten oikeuksia ja suojella heitä hyväksikäytöltä.
Kestävä kehitys ja yhteisön muutos
Tänä päivänä Maisha Poan toimintaa vievät eteenpäin kokenut henkilöstö ja omistautunut vapaaehtoisverkosto. Fidan rooli on nykyisin tarjota heille teknistä ja koulutuksellista tukea. Vuosien varrella keskuksesta on kasvanut yksi Fidan keskeisimmistä kumppaneista Kawangwaren yhteisöä tavoittavissa hankkeissa.
Maisha Poa on myös loistava esimerkki kestävästä investoinnista. Vuodesta 2015 lähtien keskus on rahoittanut toimintansa täysin itse. Sen tulot tulevat muun muassa vuokra- ja konferenssitiloista, jotka alun perin rakennettiin tukemaan keskuksen toimintaa, mutta ovat sittemmin kasvaneet sen pääasialliseksi rahoituslähteeksi.
Toiminnan myötä koko yhteisön suhtautuminen katulapsiin on muuttunut. Erään nairobilaisen seurakunnan pastorin, Mary Muturin, sanat kiteyttävät muutoksen:
”Ennen pidin katulapsia häiriönä, taskuvarkaina ja ongelmana. Maisha Poan järjestämän valistuksen ansiosta näen heidät nyt rakastettavina lapsina ja nuorina, joilla on valtava potentiaali.”
Nykyään Mary Muturi tarjoaa Maisha Poassa neuvontaa, auttaa katulapsia palaamaan perheidensä luo ja tukee naisten ryhmiä, jotta nämä löytäisivät keinoja vahvistaa työllisyyttään ja toimeentuloaan.
Olen saanut suurella ilolla seurata, kuinka Maisha Poa on muuttanut tuhansien nuorten elämän suunnan. Monet ovat suorittaneet kuntoutus- ja mentorointiohjelmia, saaneet työpaikan ja pystyvät nyt elättämään itsensä ja perheensä. Tämä työ jatkuu yhä – ja muuttaa maailmaa lapsi kerrallaan.
YKSI INSPIROIVA TARINA MAISHA POAN VAIKUTUKSESTA

Victorin tarina: ”Olen kiitollinen siitä, että sain uuden mahdollisuuden”
Tarinani on todiste myötätunnon muuttavasta voimasta. Tänä päivänä toimin hallintoavustajana, olen kahden lapsen isä ja elävä esimerkki toivosta niille lapsille, joita palvelen. Matkani alkoi kuitenkin suurista vaikeuksista.
Isäni kuoli ennen syntymääni. 15-vuotiaana menetin rakkaan äitini. Olin nuori ja äärimmäisen haavoittuvainen. Äitini kuoleman jälkeen jouduin turvautumaan henkilöön, joka kamppaili taloudellisten vaikeuksien kanssa. Vuosia yritin selviytyä itse: useimpina päivinä minulla ei ollut mitään ruokaa. Monesti palasin koulusta kotiin vain huomatakseni, että asuntoni oli lukittu maksamattoman vuokran takia. Vietin loputtomasti aikaa kaduilla etsimällä ruokaa ja keräämällä metallijätettä myytäväksi, jotta sain rahaa edes perustarpeisiin.
Eräänä päivänä tapasin pastorin, jonka lapset olivat koulutovereitani. Epätoivoissani pyysin häneltä ruokaa. Tuo kohtaaminen muutti kaiken. Pastori kuunteli tarinani ja ohjasi minut Maisha Poa -keskukselle.
Maisha Poa ei tarjonnut vain tilapäistä helpotusta, vaan se muutti elämäni kokonaan. Keskus maksoi vuokravelkani, varmisti minulle vakaan asuinpaikan ja auttoi minua keskittymään koulunkäyntiin. Suoritin Kenian peruskoulun päättökokeen ja pääsin hyvään toisen asteen oppilaitokseen, jossa menestyin. Lopulta pääsin yliopistoon.
Koko yliopistoaikani halusin auttaa kaltaisiani lapsia ja nuoria. Iltaisin opiskelin liiketoiminnan ja tietotekniikan tutkintoa, ja päivisin tein vapaaehtoistyötä Maisha Poassa. Valmistuin vuonna 2018, kymmenen vuotta äitini kuoleman jälkeen. Vuonna 2019 minut palkattiin Maisha Poaan hallintoavustajaksi.
En tiedä, missä olisin tänään ilman Maisha Poaa. Olen kiitollinen siitä, että sain uuden mahdollisuuden ja vankan perustan elämälleni. Tarinani antaa toivoa keskuksessa käyville lapsille, ja koen suurta iloa siitä, että saan olla osa tätä työtä.