Lapsisotilaasta yrittäjäksi
Ugandalainen Florence Akidi joutui lapsena siepatuksi ja hänestä tehtiin lapsisotilas. Menneisyyden ote alkoi hellittää, kun hän pääsi mukaan entisille lapsisotilaille suunnattuun tukiohjelmaan.
Ugandan pohjoisosien historia on konfliktien varjostama. Kapinallisryhmä LRA (Lord’s Resistance Army) terrorisoi aluetta yli 20 vuotta. On arvioitu, että noin 25 000 alle 18-vuotiasta siepattiin lapsisotilaiksi LRA:n riveihin. Fida International on auttanut entisiä lapsisotilaita Ugandassa vuodesta 2007 lähtien. Ohjelma on saanut viime vuosien ajan tukea myös Nenäpäivä-keräyksestä.
Ugandalaisen Florence Akidin painajainen alkoi vuonna 2003, kun LRA sieppasi hänet.
– Kun kapinalliset hyökkäsivät kyläämme, unelmani ja suunnitelmani särkyivät. Se oli kuin painajaista: minut piestiin ja pakotettiin kantamaan painavia tavaroita, varastamaan ihmisten omaisuutta ja kävelemään pitkiä matkoja, Florence kuvaa elämäänsä vankeudessa.
Florencen lapsuus Itä-Ugandassa ei ollut ollut helppo ennen sieppaustakaan. Hänen oli täytynyt tehdä pienestä pitäen kovasti töitä saadakseen kokoon rahat muun muassa koulunkäyntiä varten. Peruskoulua käynyt Florence haaveili pääsevänsä opiskelemaan yliopistoon. Unelmat romuttuivat, ja Florencen oli pakko rakentaa elämänsä uudelleen.
– Kun viimein pääsin palaamaan kotiin, vanhempani itkivät. He olivat jo lakanneet toivomasta, että olisin elossa. Paluuni toi ilon takaisin perheeseeni, mutta sopeutuminen arkeen oli vaikeaa.
Yhteisö ei kohdellutkaan hyvin Florencea eikä muita sissiryhmästä paenneita nuoria. Entiset lapsisotilaat kohtasivat ennakkoluuloja ja suoranaista syrjintää.
– Minua nimiteltiin mitä kamalimmilla nimillä. Kun kävelin tietä pitkin, ihmiset juoksivat karkuun peläten, että hyökkäisin heidän kimppuunsa. Perheeni lähetti minut takaisin kouluun, mutta minun oli aluksi vaikea ystävystyä kenenkään kanssa. Olin traumatisoitunut ja tunsin itseni todella yksinäiseksi, Florence kertoo.
Opettajiensa kärsivällisen tuen ansiosta Florence alkoi pikkuhiljaa kokea olevansa hyväksytty.
Uutta itseluottamusta
Florence kuuli Fidan ja Ugandan helluntaikirkon tukiohjelmasta, jossa autetaan siepatuksi joutuneita ugandalaisnuoria. Hän päätti osallistua, jotta pääsisi eroon menneisyyden taakasta.
Moni entinen lapsisotilas syrjäytyy yhteisöstään. Sopeutuminen takaisin arkeen vaatii paljon sekä nuorelta itseltään että hänen yhteisöltään. Fidan ohjelma on tarjonnut psykososiaalista tukea, jonka avulla nuoria pyritään sopeuttamaan takaisin perheen ja yhteisön pariin. Heille tarjotaan myös terapiaa, jotta he voivat käsitellä traumojaan ja menneisyyttään.
– Terapian avulla minussa tapahtui lopulta valtava muutos. Pystyin avautumaan ja saamaan takaisin itseluottamusta, Florence kertoo.
Nyt nuori nainen on naimisissa ja kahden tyttären äiti. Myös hänen miehensä joutui nuorena kapinallisryhmän sieppaamaksi. Pariskunta on monien muiden nuorten tavoin saanut Fidan järjestämistä seminaareista apua perhe-elämän ja suhteensa rakentamiseen.
Fidan ohjelma on tarjonnut nuorille myös ammatillista koulutusta. Heitä on opetettu esimerkiksi valmistamaan laukkuja ja tekemään helmikirjontaa. He ovat myös oppineet liike-elämässä tarvittavia taitoja, ja monet ovatkin avanneet pieniä yrityksiä kotikylissään.
Osa yhteisön muutosta
Florence suoritti koulutuksen loppuun vuonna 2019. Sen jälkeen hän sai ensimmäisen ompelukoneensa ja perusti oman liikkeen, jossa hän ompelee asiakkailleen vaatteita. Florence on myöhemmin pystynyt ostamaan itse kaksi ompelukonetta lisää. Niiden avulla hän opettaa nyt toisia nuoria naisia ompelemaan.
Florence on oppinut Fidan ohjelmassa myös maanviljelyä ja mehiläistenhoitoa. Hänellä on oma mehiläistarha, joka tuottaa satokaudella jopa kymmenen kiloa hunajaa.
Florence toimii myös yhteisönsä säästö- ja lainaryhmän sihteerinä. Entisestä lapsisotilaasta on tullut hyväksytty ja arvostettu yhteisön jäsen.
– Olen ylpeä siitä, että saan olla tuomassa yhteisööni pysyvää muutosta, Florence päättää.
Viime vuosina Ugandassa yli 200 entistä lapsisotilasta osallistui elinkeino-ohjelmaan. Heistä noin 130 pyörittää nyt omaa yritystään ja osa on onnistunut jopa tuplaamaan vuositienestinsä.
Fida aloitti työn entisten lapsisotilaiden parissa Ugandassa vuonna 2007. Ohjelmaan kuului psykososiaalisen tuen lisäksi ammattikoulutusta, yrittäjyyskoulutusta sekä tukea maanviljelykseen ja karjanhoitoon. Ohjelma päättyi loppuvuonna 2021.
Teksti: Fida International
Nenäpäivä tukee yhdeksän järjestön työtä maailmalla
Nenäpäivän lahjoituksilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Keräystuotolla järjestöt edistävät lasten koulutusta, turvaa, terveyttä ja ravinnonsaantia.