Arja Koriseva Etiopiassa: ”Nuoret vaikuttavia rohkeudessaan”
Matka oli voimaannuttava ja toiverikas, ihana elämys. Se oli reissu, jota tiedän pureskelevani pitkän aikaa – palaavani moneen asiaan, mitä siellä oli.
Oli suuri kokemus kokea paikallisten todellista arkea. Useissa pikkukylissä toistui samanlainen touhu ja läsnäolo. Kuinka onnellisia he olivatkaan siitä vähäisestä, mitä heillä oli. He selvästi pitävät toisistaan huolta. Yhteisöllisyydestä huokui lämpö. Kenelläkään ei ollut kiirettä. Etelä-Etiopia on sadekauden jälkeen rehevä, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään niin sitä kuivempaa ja karumpaa maa on. Samalla avun tarve vaihtelee. Me esimerkiksi vierailimme alueilla, jossa viljeltiin banaania, maissia ja kahvia; maaperä oli selkeästi hyvin ravintorikasta. Mitä kaikkea siellä voiskin viljellä jos olisi tietotaitoa?
Oli ihanaa nähdä Plan International Suomen tekemä työ. Kyläyhteisöissä oltiin kauhean onnellisia ja ylpeitä tiedoista sekä järjestön työstä. Paikalliset seisoivat voimallisesti sen takana, että Plan on uskottava organisaatio, jonka kädenjälki näkyy. Työ oli selkeästi tuottanut tulosta ja toiminnassa haluttiin olla mukana.
Koskettavia hetkiä olivat ne, kun tytöt avautuivat silpomisesta. Yleensä silpominen on juhlava seremonia. Eräs tyttö oli silvottu kuusivuotiaana ja meni kuusi vuotta ennen kuin hän sai tietää, mitä oli tapahtunut, mitä oli tehty ja miksi. Tytön silmistä näki, kuinka hän pystyi palaamaan siihen hetkeen ja siihen pelkoon. Hän kuvaili, kuinka hänestä otettiin tiukasti kiinni, minkä jälkeen nainen partaterän kanssa silpoi hänet. Kukaan ei sanonut, mitä tapahtui ja miksi. Haavoja hoidettiin lannalla ja tuhkalla. Tyttö vuoti kolme päivää uskoen, että hän kuolee.
Tyttö oli nyt selvästi ymmärtänyt, kuinka vaarallinen perinne on kyseessä. Hän on myös ymmärtänyt, miksi se ei ole välttämätöntä. Nämä nuoret olivat todella vaikuttavia siinä rohkeudessaan. He kertoivat kokemuksistaan, vaikka samaan aikaan pystyin aistimaan sen pelon ja kivun läsnäolon. Vahvat ja rohkeat tytöt olivat saaneet myös perheensä uskomaan siihen, että traditio on mahdollista lopettaa ja sitä vastaan on mahdollista taistella. Tekikin mieli niin halata nuoria ja kertoa, että hei te teette niin arvokasta työtä. Nyt myös perheen isät ja pojat puhuvat silpomisesta. Ajatus, että nainen on vasta silpomisen jälkeen nainen, on mahdollista pyörtää.
Ja kuinka suuri tabu kuukautiset ovat olleet! Nyt nuoret olivat onnellisia kaikista kuukautisjutuista ja heillä on niin kutsuttu kuukautissuojien osuuskunta. Osuuskunnan työntekijät tekevät kestositeitä, joihin perheillä ja tytöillä on varaa. Koska nuorten työttömyys Etiopiassa on kamalan korkea, nuorista todella välittyi, kuinka tärkeää työ heille on.
Nenäpäivän tuella Plan lisää yhteisöjen tietoisuutta silpomisen vaarallisuudesta, kuukautisista ja hygieniasta. Jotta tieto saadaan perille, vaaditaan konkreettista työtä, rahaa ja ihmistyövoimaa. Työ vaatii jalkautumista pikkukyliin. Kerätyillä varoilla paikallisille on tarjottu materiaaleja ja ompelukoneita, jotka mahdollistavat osuuskuntien toiminnan.
On tärkeää, että ymmärrämme antaa ja jakaa omastamme. Omassa työssäni koen vahvasti antamisen iloa. Voin suureen ääneen huutaa oman työni ja julkisen arvoni kautta ja siten ravistella ihmisiä. Jos olisit syntynyt esimerkiksi Etiopiaan, mitä toivoisit? Hyppää sinne ajatuksissasi. Auta sinäkin ilon kautta auttamaan maailman lapsia – ei liian ryppyotsaisesti eikä surumielin!
Arja Koriseva
Viihdetaiteilija ja Nenäpäivän 2018 kampanjakasvo
Lue myös Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinäsen teksti järjestön työstä.