äppelpaj-1000px.jpg

Delta i årets Näsdag på Strömsövis – bjud någon på en äppelpaj och säg tack

Känner du att du har något att vara tacksam för? Finns det någon som gjorde coronaåret lite lättare för dig? Var det någon som gjorde dig glad? Säg ”tack!”.

Strömsö tar näsdagshjälp av den förra Strömsökocken Michael Björklund, för i hans hjärta finns det en alldeles speciell plats för äppelpajer. Han skulle nämligen inte ha gift sig med sin fru Jenny om det inte varit för just en äppelpaj. Micke smalt som en klick smör i pannan då Jenny bjöd honom på äppelpaj en av de första gångerna de träffades. Han sa både ”ja” och ”tack”.

Michael-Strömsö-äppelpaj
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Baka Jennys förföriska äppelpaj, som fått sitt namn efter Michael Björklunds fru

Nu utmanar vi dig att baka en äppelpaj, att dela den med någon och säga tack. Vill du göra som Micke och baka Jennys äppelpaj hittar du receptet ner.

Då du delar med dig av din äppelpajstund på sociala medier använd gärna #näsdagen och #strömsö, till glädje för oss andra.

Ingredienser

  • 10 äpplen
  • 3 msk kanel
  • 1 del socker
  • 150 gr smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl sirap

Gör så här

  1. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Blanda äppelklyftorna med kanel och hälften av sockret, lägg dem till sidan.
  2. Blanda smör, havregryn, vetemjöl, resten av sockret och bakpulver till en smidig smet.
  3. Klicka ut ungefär hälften av smeten i en ugnsfast form och fördela den jämnt. Lägg på äppleklyftorna och klicka sedan ut resten av smeten. Ringla sirapen på pajen och grädda i ugnen på 175 grader tills den får en fin färg, ca 20 minuter.
  4. Avnjut med äkta vaniljsås.

gänget på trappan i Strömsö med näsor
Bild: Yle/Carina Ahlskog