Suomen Punainen Risti: ”Pieni askel on iso askel kohti toivoa”
Burundissa ”mallikotitalous”-malli rakentuu kymmenestä eri tavoitteesta, joilla edistetään hyvää terveyttä, koulutusta, hygieniaa, käymälöitä, ravitsemusta, ympäristön suojelua ja yhteisön yhteisvastuuta.
Muutoksen tueksi rakennetaan käymälöitä kouluihin ja juomavesipisteitä kyliin. Puhdas vesi terveydestä sekä vähentää veden hakuun kuluvaa aikaa.
Etelä-Sudanissa, konfliktin keskellä, annetaan hygienia- ja terveyskoulutusta kouluissa. Koulujen vesiputkia ja hanoja sekä käymälöitä kunnostetaan, ja tytöille annetaan kuukautissuojia sekä opastusta kuukautishygieniassa. Tytöt voivat käydä kuukautisten aikaan vessassa myös koulussa eikä koulunkäynti siksi keskeydy. Somaliassa äitejä kannustetaan synnyttämään terveysklinikoilla, joissa kätilöt huolehtivat äidistä ja lapsesta.
Vuonna 2016 jopa 47 000 ihmistä hyötyi klinikoista,näistä 40 prosenttia oli lapsia. Synnytysten lisäksi klinikoilla rokotetaan lapsia ja seurataan lasten painoa sekä huolehditaan aliravittujen lasten lisäravinnosta. Näillä parannuksilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Kun äitien raskautta seurataan ja synnyttämään tullaan klinikalle, lapsi ja äiti jäävät henkiin. Kun lapsi ei käytä päiväänsä hakemalla vettä kaukaa likaisista joista tai lätäköistä, hän voi mennä kouluun, ja hän kasvaa terveenä voimakkaaksi.
Nämä itsestäänselvyydet antavat toivoa. Pienet askeleet ovat isoja harppauksia. Koulutus ja terveys edistävät kehitysmaiden ihmisten elämää parhaiten. Paremmat elinolosuhteet vähentävät kilpailua niukoista resursseista ja tarvetta muuttaa muualle. Toiveikas ihminen ei sodi, ja kun ei sodita, ei kenenkään tarvitse lähteä pakomatkalle.
Lahjoitus Nenäpäivä-keräykseen antaa toivon paremmasta tulevaisuudesta."
Kristiina Kumpula
pääsihteeri, Suomen Punainen Risti