Aavikolle pystytetystä Zaatarin pakolaisleiristä on muodostunut noin 80 000 asukkaan pysyvä koti. Syyrian pakolaiskriisi koettelee vesipulasta kärsivää valtiota, sillä maan arvion mukaan sotaa paenneita on Jordaniassa yhteensä yli 1,4 miljoonaa.
Nenäpäivä vieraili Zaatarin pakolaisleirillä vuosi sitten. Matkalla tapasimme 11-vuotiaan ujosti hymyilevän Batoul-tytön, joka koki sodan vain kuusivuotiaana. Batoulin kotiin hyökättiin täysin yllättäen. Tytön isoveli ammuttiin ja kaksi setää teloitettiin kotipihalle. Äitiä ammutiin vatsaan. Lopuksi kotitalo tuhottiin kranaatilla. Pieni Batoul-tyttö näki kaiken. Perhe pakeni julmuuksia Jordanian puolelle ja päätyi lopulta Zaatarin pakolaisleirille.
Jarkko Tamminen matkasi Nenäpäivän mukana Zaatarin pakolaisleirille ja tutustui nuoreen Batouliin.
Arki pakolaisleirillä on harmaata ja ilmapiiri Syyrian epävakaan tilanteen vuoksi apea. Lapset tekevät parhaansa löytääkseen tekemistä ja ilonaiheita elämäänsä. Nenäpäivän tuella Kirkon Ulkomaanapu tarjoaa pakolaisleirillä koulutusta ja harrastustoimintaa, joilla on merkittävä vaikutus lasten mielialaan. Vuonna 2017 Batoul pääsi sirkuskouluun. “Kun aloitin sirkuksessa, elämästäni tuli kivempaa”, Batoul kertoo. “Sirkus saa minut tykkäämään elämästäni ja saamaan asioita aikaan”, tyttö jatkaa.
Videolla Jarkko Tamminen tutustuu sirkuskouluun, joka tarjoaa mielekästä tekemistä Batoulille ja hänen ystävilleen.
Batoulin äidin hartain toive on, että hänen lapsensa pääsisivät yli sodan aiheuttamista traumoista ja saisivat käydä koulua. "Haaveilen myös siitä, että vielä joku päivä pääsisimme pois aavikolta ja voisimme jälleen mennä koko perheen kesken piknikille vehreään luontoon", Batoulin äiti kertoo.
Pakolaiskriisi on jatkunut jo vuosia ja apua tarvitaan pakolaisleirillä edelleen. Lahjoittamalla Nenäpäivälle autat Batoulin kaltaisia lapsia selviämään arjessa. Nenäpäivälle voi lahjoittaa milloin tahansa.
Näin lahjoituksellasi voidaan tukea pakolaislasten hyvinvointia: