Uutiset

Näin Nenäpäivä auttaa – 7 hanketta, jotka muuttavat maailmaa

Artikkelin julkaisu päivämäärä

20.12.2017

Jaa sosiaalisessa mediassa

Unicefin Nenäpäivä-varoin tuetun hankkeen ansiosta nämäkin lapset Bidi Bidin pakolaisleirillä Ugandassa saavat puhdasta vettä. Kuva: Juha Blomberg

Nenäpäivä-lahjoituksilla autetaan lapsia ja heidän yhteisöjään Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Tässä seitsemän tapaa, jolla Nenäpäivän avun perille vievät järjestöt parantavat maailman lasten elämää.

1. Pelastakaa Lapset auttaa orpoja 

Pelastakaa Lapset tekee töitä Intiassa, jossa erityisesti orvot tai toisen vanhempansa menettäneet lapset ovat vaarassa joutua köyhyyden kierteeseen.

Yksi apua saaneista lapsista on intialainen Neha, joka on saanut tukea koulunkäyntiin perheen isän kuoltua neljä vuotta sitten. Isän kuoleman jälkeen Nehan tehtäväksi jäi kodista ja pikkuveljestä huolehtiminen. Nenäpäivän ansiosta Neha sai kuitenkin apua. Pelastakaa Lasten työntekijät auttoivat perhettä hakemaan vanhempansa menettäneille lapsille tarkoitettua avustusta. Neha on myös saanut tukea koulunkäyntiin ja osallistunut elämäntaidon valmennuksiin. Nyt Neha on lukiossa ja hän menestyy erittäin hyvin. Opettajaksi tähtäävä Neha myös tukee veljeään tämän opinnoissa.

2. Plan torjuu nälkää 

Mosambikissa lähes puolet alle viisivuotiaista lapsista on huonosti ravittuja. Puutteellinen ravinto aiheuttaa korkeaa lapsikuolleisuutta.  Plan International Mosambikin Nenäpäivä-varoilla tuettu Maanviljelys ja ravinto -hanke ehkäisee aliravitsemusta ja parantaa yhteisöjen elinkeinoja sekä ruokaturvaa. 

Hanke auttaa lukuisia aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia. Esimerkiksi Nelian vointi koheni huomattavasti, kun perheen äiti Artemisa pääsi Planin järjestämään ravitsemuskoulutukseen. Siellä hän sai koulutusta ravitsemuksesta, ruoan käsittelystä ja tehokkaammista viljelytekniikoista sekä tukea kastelujärjestelmien parantamiseen. Koulutuksen aikana äiti ymmärsi, että tyttären heikko vointi johtui liian vähäisestä ravinnosta.

3. Unicef mahdollistaa puhdasta vettä pakolaisleirille

Ugandassa asuu parasta aikaa satoja tuhansia pakolaisia, jotka ovat paenneet naapurimaiden väkivaltaisuuksia. Avun tarve on suuri, jotta perheet pääsevät jaloilleen ja lapset voivat jatkaa koulunkäyntiä. Pohjois-Ugandassa sijaitsee Bidi Bidin pakolaisleiri, joka on yksi maailman suurimmista. Siellä 4-vuotias Ivan sekä tuhannet muut lapset ja heidän vanhemmat saavat Unicefin tuella puhdasta vettä.

4. KUA ja Fida auttavat kovia kokeneita nuoria saamaan koulutuksen 

Esimerkiksi Kongon väkivaltaisuuksia paennut 20-vuotias Mirimo opiskelee Kirkon Ulkomaanavun tukemassa ammattikoulussa Ugandan lounaisosassa Rwamwanjan pakolaisasutusalueella. KUA:n koulutushankkeista saadut tulokset ovat lupaavia: Rwamwanjan ammattikoulusta valmistuneista 67 prosenttia oli saanut töitä tämän vuoden alussa.

Ugandan pohjoisosissa Fida on auttanut traumatyön ja ammattikoulutuksen avulla satoja entisiä lapsisotilaita pääsemään yli sodan traumoista sekä kiinni uuteen elämään ja toimeentuloon. Heitä ovat myös Charles ja Leah, joiden tarinat näimme vuoden 2017 Nenäpäivä-show’ssa, sekä Puoli Seitsemän -ohjelmassa.

5. Solidaarisuus vähentää silpomista 

Kenialaisessa kisii-yhteisössä jopa 96 % tytöistä silvotaan ja naisiin kohdistuva väkivalta on merkittävä ongelma. Vaikka silpominen ja väkivalta ovat laissa kiellettyjä, asenteet ja uskomukset johtavat usein siihen, että naisten koskemattomuutta rikotaan. Solidaarisuuden tekemän pitkäjänteisen vaikuttamistyön ansiosta asenteet muuttuvat vähitellen. Koulutuksiin osallistuneet opettajat ja oppilaat jakavat eteenpäin oppimaansa tietoa silpomisen haittavaikutuksista.

6. Punainen Risti auttaa syrjäseutujen hätää kärsiviä 

Burundi on yksi maailman köyhimmistä maista ja avun tarve on suuri. Punainen Risti kouluttaa maassa vapaaehtoisia, jotka vievät apua myös syrjäseuduille. He jakavat tietoa hygieniasta, sekä yleisimpien tartuntatautien ehkäisemisestä. Lapsikuolleisuuden vähentämiseksi korostetaan alle viisivuotiaiden lasten rokottamisen ja ravinnon tärkeyttä. Lisäksi vapaaehtoiset etsivät kaikkein heikoimmassa asemassa olevia perheitä, jotka tarvitsevat apua. Yksi heistä on yksinhuoltaja Aline, joka sai kotitaloonsa ikkunat, oven sekä kunnollisen katon.

7. Suomen Lähetysseura ehkäisee lapsityötä

Suomen Lähetysseura auttaa lapsia ja nuoria Etelä-Amerikan köyhimmässä maassa, Boliviassa. Siellä monet lapset joutuvat käymään töissä, jotta perheen rahat riittäisivät ruokaan ja koulutarvikkeisiin. Osa heistä työskentelee vaarallisissa olosuhteissa, kuten kaivoksissa. Nämä lapset saavat tukea koulunkäyntiin sekä ammatillista koulutusta, jonka turvin heidän on mahdollista löytää turvallisempia tulonlähteitä. Lisäksi heille kerrotaan lasten oikeuksista, sillä lain mukaan vaarallisten töiden teettäminen lapsilla on kiellettyä, mutta siihen ei aina puututa.

8. Sask tukee kotiapulaisina työskentelevien tyttöjen ja naisten oikeuksia

SASK edistää kotiapulaisten asemaa kolmella mantereella. Maailman haavoittuvimpiin työryhmiin kuuluvat kotiapulaiset työskentelevät jopa orjuuden kaltaisissa oloissa. Nenäpäivän varoilla tuetaan Saskin #kotiorjat-hanketta, jonka avulla tuhannet kotiapulaiset ovat yhdistäneet voimansa parempien työolojen puolesta.

Vuonna 2018 Nenäpäivän tuella autetaan lapsia 17 maassa.