Uutiset

Nenäpäivä keräsi yli 1,7 miljoonan lahjoituspotin

Artikkelin julkaisu päivämäärä

10.11.2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kiitos.png

Perjantaina 10.11. vietetty Nenäpäivä keräsi lahjoituksina yli 1,7 miljoonaa euroa yhdeksän suomalaisen järjestön kehitysyhteistyöhön

Lukuisten lahjoittajien ja tukijoiden joukossa oli yksityishenkilöitä, yrityksiä, yhteisöjä sekä mediaa. 

Suomen tunnetuimpiin ja suurimpiin kampanjoihin kuuluva Nenäpäivä näkyi ja kuului loka-marraskuussa kaduilla, tapahtumissa, kauppakeskuksissa, yrityksissä, oppilaitoksissa, varhaiskasvatuksessa ja mediassa ympäri maata. Useita maamerkkejä Tammerkoskesta Imatran koskeen ja Pasilan linkkitorniin valaistiin punaiseksi päivän kunniaksi.  

Vuoden 2023 Nenäpäivää vietettiin teemalla Kaikkien aikojen Nenäpäivä, sillä tarve kehitysyhteistyölle ja humanitaariselle avulle on noussut ennätyksellisen korkealle

Tukijoita kutsuttiin tekemään tavattoman epätavallisia asioita maailman lasten hyväksi ja kerryttämään samalla keräyspottia. 

“Olemme iloisia ja kiitollisia jokaisesta lahjoituksesta. Kaikella tällä tuella saadaan valtavasti hyvää aikaiseksi Nenäpäivän tukemissa hankkeissa ympäri maailmaa. Tänäkin vuonna tuellamme vaikutetaan positiivisesti yli 250 000 ihmisen elämään”, kertoo Nenäpäivä-säätiön vt. toiminnanjohtaja Anu Liisanantti.

Nenäpäiväshow yllätti ja ilahdutti 

Nenäpäivän suora lähetys TV2:lla kokosi suuren yleisön vastaanottimien äärelle.

Presidentti Ahtisaaren hautajaispäivän johdosta lähetys siirtyi TV1:ltä TV2:lle. Ahtisaaren muistoa kunnioitettiin myös lähetyksessä. 

Uutisankkuri Piia Pasasen ja mediapersoona Constantinos “Gogi” Mavromichalisin juontama lähetys sisälsi kehitysyhteistyöhankkeista kuvattujen asiainserttien lisäksi Nenäpäivä-järjestöjen asiantuntijoiden haastatteluita, sketsiviihdettä, musiikkia ja taikuutta. 

Show’n musiikista vastasi Riku Niemi Orchestra solisteinaan muun muassa Mikko Alatalo, Ressu Redford, Mikael Gabriel ja Jonna Tervomaa. Anna Erikssonilta kuultiin koskettava versio Pelle Miljoonan kappaleesta Juokse villi lapsi. Rap-artisti Paleface puolestaan esitti oman versionsa klassisesta iskelmästä Olen suomalainen. 

Lähetyksessä vieraili myös koko joukko tunnettuja kasvoja Sami Hintsasesta Christoffer Strandbergiin ja Nanna Karalahteen. Olipa mukana myös itse Joulupukki ja lasten animaatioista tuttu Myyrä-hahmokin! Nenäpäivään osallistui myös jälleen kerran tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka lisäksi lähetykseen haastateltiin ministeri Elisabeth Rehniä, joka muisteli kollegaansa Martti Ahtisaarta ja hänen työnsä merkitystä.  

Ilta sisälsi yllätyksiä niin esiintyjille kuin juontajillekin. 

Nenäpäivää useana vuonna luotsannut Piia Pasanen kuvaili kokemusta ikimuistoiseksi. “Hienoa, että jo perinteeksi muodostunut Nenäpäivä-show keksii joka vuosi jotain uutta ja saa suuret kansanjoukot ruutujen äärelle ja tekemään hyvää yhdessä. Itselleni Nenäpäivä on ollut tärkeä vuotuinen kampanja ja iloitsin, että sain jälleen kerran olla mukana”.  

Nenäpäivää ensi kertaa juontanut Gogi Mavromichalis iloitsi show’n hyvästä yhteishengestä. “Nenäpäivä on hyvin erityinen lähetys sen tekijöille. Taika piilee siinä, miten me tulemme kaikki yhteen, jotta saamme jotain itseämme suurempaa aikaiseksi. On todella hienoa nähdä, miten ihmiset Suomessa vuosi toisensa jälkeen haluavat tukea köyhimmissä maissa asuvien lasten mahdollisuuksia. Kiitos jokaiselle katsojalle ja lahjoittajalle. Tämä ilta jää ikuisesti mieleen”. 

Ylen Nenäpäivä-erikoislähetykset keräsivät yli
250 000 euroa

Nenäpäivä innosti mukaan hyvän tekemiseen jälleen kerran suuren joukon Ylen kanavia ja ohjelmia. 

Myös yleisö pääsi osallistumaan Nenäpäivä-viikon lähetyksiin! Helsingissä Ylen Luovassa talossa järjestettiin radiokanavien yhteinen Nenäpäivä-tapahtuma, jonne yleisö sai tulla seuraamaan lähetysten tekemistä paikan päälle.

Mukana tapahtumassa olivat YleX, Yle X3M ja Yle Radio Suomi. 

YleX:n ennätyspitkä Naurumaraton: IsoNenä valvoo kokosi kanavan juontajat keräämään jälleen hyvän asian puolesta kilpailemalla toisiaan ja mystistä IsoNenä-hahmoa vastaan. Yhteensä Naurumaraton keräsi Nenäpäivälle yli 124 000 euroa lähetyksen loppuun mennessä.

Yle X3M -kanavan suosittu 66 tunnin 6 minuutin ja 6 sekunnin maratonlähetys haastoi juontaja Kjell “from Hell” Simosasin henkisesti ja fyysisesti. Lähetyksen aikana Nenäpäivälle kerättiin yhteensä yli 70 000 euroa. 

Puoli Seitsemän -lähetyksen Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen puolestaan haastoivat itsensä kouluttamaan kanoja eläinkouluttaja Liisa Säkäjärven opastamana. Kanojen kesken järjestettiin jalkapallo-ottelu. Yhteensä haaste keräsi yli 52 000 euroa Nenäpäivän hyväksi lähetyksen loppuun mennessä. 

Nenäpäivä huomioitiin myös muissa lähetyksissä Ylellä ja mukana olivat muun muassa Summeri, Yle Mixin lasten uutiset, Radio Suomi ja Entisten nuorten sävellahja. 

Myöhemmin Nenäpäivä-tunnelmiin palataan, kun lähetys uusitaan sunnuntaina TV1:llä klo 12.15. Lähetystä katsellaan jälkikäteen myös Sohvaperunoiden seurassa.  

Nenäpäivän keräys jatkuu vuoden loppuun asti

“Jos Nenäpäivän suora lähetys meni ohi, ei hätää. Nenäpäivään ehtii vielä hyvin mukaan”, toteaa Anu Liisanantti. “Maailman köyhimpien lasten auttaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.” 

Keräys jatkuu vuoden loppuun ja monet tahot, kuten esimerkiksi koulut, päiväkodit ja työporukat tilittävät lahjoituksensa vasta loppuvuodesta. 

“Apu tulee nyt todella tarpeeseen”, Liisanantti toteaa.