Uutiset

Äänestä suosikkiasi Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi

Artikkelin julkaisu päivämäärä

04.09.2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi ovat ehdolla Eija Vilpas, Eino Nurmisto, Ella Kanninen, Frank Martela, Lina Lehtovaara, MolyBros ja Jannika B.
Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi ovat ehdolla Eija Vilpas, Eino Nurmisto, Ella Kanninen, Frank Martela, Lina Lehtovaara, MolyBros ja Jannika B.

Äänestys Vuoden Positiivisimman Suomalaisen tittelin saajaksi on avattu ja ehdokkaat julkaistu. Kunnianimi myönnetään lokakuussa Nenäpäivä-kampanjan lanseeraustilaisuudessa. Yleisö voi äänestää suosikkiaan syyskuun loppuun asti.

Tänään alkavan Positiivisuusviikon kunniaksi käynnistyy jälleen myös äänestys Vuoden Positiivisimman Suomalaisen tittelistä. Tunnustus myönnetään jo 31. kertaa ja voittaja julkistetaan Nenäpäivä-kampanjan avauksen yhteydessä 23.10.2023.  

Monipuolinen ehdokasjoukko viestii siitä, kuinka monin eri tavoin myönteistä elämänasennetta ja positiivisuutta voi tuoda esiin. 

Vuoden Positiivisin Suomalainen 2023 -ehdokkaat ovat:

1. Eija Vilpas, näyttelijä 

Koko kansan suosikkinäyttelijä Eija Vilppaalla on varmasti Suomen tunnistettavin nauru. Vilpas on tuonut iloa ja valoa koteihin jo vuosikymmeniä rakastetuilla komediahahmoillaan. Vilppaalla on taito nauttia elämästä ja löytää positiiviset puolet synkkien aikojen keskeltä. Hän uskoo, että viihteen avulla voi murtaa ennakkoluuloja, naurulla muuttaa maailmaa ja huumorin kautta käsitellä vaikeitakin asioita.

2. Eino Nurmisto, somepersoona

Eino Nurmisto on rohkea somevaikuttaja ja palkittu lastenkirjailija, joka rohkaisee omalla esimerkillään nuoria olemaan oma itsensä. Nurmisto on kohdannut ja voittanut useita vaikeuksia henkilökohtaisessa elämässään. Hän työskentelee yhdenvertaisuuden ja paremman maailman eteen ja laittaa itsensä likoon murtaakseen normeja. 

3. Ella Kanninen, juontaja

Juontaja ja toimittaja Ella Kanninen on tunnettu positiivisuuden, rauhallisuuden ja elämänilon sanansaattaja. Kanninen suhtautuu elämään ja maailmaan uteliaasti, tarttuu rohkeasti haasteisiin ja uskoo, että kaikki järjestyy. 

4. Frank Martela, onnellisuustutkija

Filosofina ja tutkijana tunnettu Frank Martela pohtii työkseen elämän tarkoitusta. Martela uskoo, ettei onnellisuutta kannata tavoitella erikseen, vaan että se on merkityksellisen elämän sivutuote. Martela uskoo siihen, että ihmisillä on synnynnäinen tarve tehdä hyvää. Paras tapa lisätä omaa onnellisuutta on tehdä joku toinen onnelliseksi. 

5. Lina Lehtovaara, jalkapalloerotuomari

Huippuerotuomari Lina Lehtovaara on raivannut omalla työllään ja positiivisella asenteellaan tiensä jalkapallomaailman huipulle. Lehtovaara on toiminut erotuomarina mm. Mestarien liigan finaalissa ja EM-kilpailuissa ja hän teki suomalaista jalkapallohistoriaa toimimalla päätuomarina vuoden 2023 MM-kisoissa. Lehtovaaraa kuvaillaan sanoilla määrätietoinen, kunnianhimoinen, rauhallinen ja rento. 

6. MolyBros (Ibrahim “Iba” Manza ja Abdirahman Keinaan), tubettajat 

Moly Brosin Iba ja Keinaan ovat singahtaneet sometaivaan suosikeiksi omaleimaisella tubettajatyylillään. Rentous, iloisuus ja positiivisuus ovat kaksikon tavaramerkkejä, mutta he haluavat myös vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Tähän mennessä Moly Brosit ovat nostaneet esiin mm. nuoriin kohdistuvan verkossa tapahtuvan häirinnän, jengiytymisriskit ja nuorten pahoinvoinnin. 

7. Jannika B, artisti
Suomalaisten suosikkiartistien ja biisintekijöiden joukkoon noussut Jannika B tunnetaan positiivisesta ja periksiantamattomasta luonteestaan. Hän on puhunut rohkeasti elämän vastoinkäymisistä, kuten koulukiusaamisesta, uupumuksesta ja masennuksesta, mutta ei ole antanut niiden lannistaa itseään. Hän rohkaisee muitakin tavoittelemaan unelmiaan ja elämään oman näköistä elämää.

Lue lisää ehdokkaista ja katso äänestysohjeet »

Äänestyksen taustaa

Yleisöäänestyksen Vuoden Positiivisimmasta Suomalaisesta järjestävät Positiivarit ja Nenäpäivä-säätiö, jotka haluavat yhteistyöllä tukea iloista auttamisen kulttuuria.

Valtakunnallista Positiivisuusviikkoa on vietetty jo vuodesta 1993 lähtien. Vuoden Positiivisimman Suomalaisen palkinnon ovat saaneet aiemmin muun muassa Katri Helena, Saara Aalto ja Jorma Uotinen. Viime vuonna palkinto myönnettiin näyttelijä Christoffer Strandbergille.

Tuttuun tapaan yleisö on saanut jälleen ehdottaa suosikkiaan Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi. Finalistit on valinnut Positiivareiden, Nenäpäivän sekä heidän yhteistyökumppaneidensa muodostama raati.

Kun asenne ratkaisee

Positiivinen elämänasenteen ajatellaan olevan vain sisäsyntyinen ominaisuus. Positiivareiden projektipäällikkö Riikka Töytäri haluaa kuitenkin haastaa tätä olettamusta. 

– Kehotan positiivisuusviikon kunniaksi jokaista kokeilemaan sitä, että kääntää jonkun arjen haasteen mahdollisuudeksi. Olisiko niin, että asenne voisi ratkaista? 

Töytäri kehuu vuoden ehdokkaita. 

– Monet ehdokkaistamme uskovat muutoksen mahdollisuuteen. Myönteisyys on omaan asiaan uskomista ja sitkeyttä, ja sitä monilta tämän vuoden ehdokkailta löytyy. Heistä moni toimii esikuvina ja positiivisina muutoksentekijöinä.

Yleisöäänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle, joka kerää varoja maailman lasten puolesta tehtävään pitkäjänteiseen kehitysyhteistyöhön. 

Vuoden Positiivisimman Suomalaisen äänestys virittelee omalta osaltaan tunnelmaa varsinaista, 10. marraskuuta, vietettävää Nenäpäivää varten.

– Nenäpäivässä ilo, hauskuus ja hyvän tekeminen kohtaavat. Nenäpäivä tarjoaa ihmisille mahdollisuuden tulla yhteen auttamaan maailman lapsia positiivisissa merkeissä, kertoo Nenäpäivä-säätiön toiminnanjohtaja Riina Paasio.

– Tänä vuonna teemme yhdessä kaikkien aikojen Nenäpäivän. Maailman lasten avun tarve on noussut ennätyksellisen korkealle ja pyrimmekin siihen, että saamme kasaan kaikkien aikojen potin, jotta Nenäpäivä-järjestöjen tärkeä työ voi jatkua. Vuoden Positiivisin Suomalainen edistää mainiosti myös Nenäpäivän arvoja. Ehdokkaat rakentavat jokainen omalla tavallaan valoisampaa tulevaisuutta levittämällä iloa ja työskentelemällä paremman maailman eteen. 

Vuoden Positiivisimman Suomalaisen äänestysaika alkaa maanantaina 4.9. ja päättyy 30.9.2023.

Äänestyksen voittaja julkistetaan Nenäpäivä-kampanjan lehdistötilaisuudessa Helsingissä 23.10.2023.

Lue lisää aiheesta:

Vuoden Positiivisin Suomalainen -ehdokkaat ja äänestys »

Valintakriteerit Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi »