Uutiset

Suomalaiset opettajat auttavat maailman lapsia koulutielle

Artikkelin julkaisu päivämäärä

07.06.2022

Jaa sosiaalisessa mediassa

OAJ:n porukkaa lipaskeräämässä Aleksanterinkadulla

Opettajien ammattiliitto OAJ halusi tukea lasten koulutusta kotimaan rajojen ulkopuolella. Yhteistyö Nenäpäivän kanssa on onnistunut hienosti ja on tuottanut neljän vuoden aikana yhteensä lähes 300 000 euroa Nenäpäivä-järjestöjen työhön. Tällä summalla esimerkiksi noin 20 000 lasta voi saada lukutaidon tai 60 000 lasta koulutarvikkeet. 

Merkityksellistä kumppanuutta ja yhteistyötä

Vuonna 2018 alkanut pitkäaikainen kumppanuus on kehittynyt ja kasvanut matkan varrella. Ensimmäisenä yhteistyövuonna OAJ ja Turva yhdessä toteuttivat jäsenhankintakampanjan. Yhdessä olemme olleet erilaisissa tapahtumissa Educa-messuilla, Maailma kylässä festareilla sekä SuomiAreenassa. Paikallisyhdistykset ovat aktiivisesti olleet mukana kerryttämässä keräyspottia ja Maailman opettajien päivää on vietetty Nenäpäivän merkeissä. 

Vuonna 2021 yhteistyö oli laajimmillaan. Nenäpäivän vuositeemaksi tuolloin valikoitunut kiitos sopi kuin nenä päähän OAJ:n omaan opettajuuden arvostushankkeen tehdään tulevaisuuksia.  Vuoden aikana lahjoituspottiin kertyi mahtavat 101 675 euroa, jolla on vaikutusta tuhansien lasten tulevaisuuksiin. Kaikkiaan neljän vuoden aikana OAJ sai Nenäpäivän lahjoituspottiin kokoon yhteensä huikeat lähes 300 000 euroa.

“OAJ:n ensisijainen tehtävä on omien jäsenten edunvalvonta, mutta sillä on myös merkittävä  yhteiskunnallinen tehtävä toimia viestijänä ja vaikuttajana opetusalalla tapahtuvissa muutoksissa. Kuluneen kevään aikana OAJ on muiden julkisen alan ammattiliittojen kanssa neuvotellut uusista alan työehdoista ja palkoista.”, kertoo Kaj Raiskio

OAJ on ollut pitkään mukana hyvän tekemisessä ja erilaisissa vastuullisuusprojekteissa ja kahdenvälisissä kehitysyhteistyöhankkeissa. Viime aikoina OAJ on vahvistanut solidaarisuustyötä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Vuoden 2022 alusta alkaen OAJ tekee yhdessä SASKin kanssa useita kasvatus-, koulutus- ja tutkimusalan hankkeita Aasiassa ja Afrikassa.

“Nenäpäivä valikoitui alkujaan kumppaniksi, koska Nenäpäivän neljän kattoteeman (koulutus, ravinto, terveys ja turva) alta löytyi juuri koulutus. Valinnassa painoi myös kumppanin brändin tunnettuus, hyvämaineisuus ja luotettavuus”, kertoo Raiskio.

Yhteistyö Nenäpäivän kanssa on vahvistanut OAJ:n brändiä hyväntekijänä, mutta se on avannut ovia myös yhteistyöhön muiden järjestöjen kanssa. OAJ on nykyisin mukana myös Planin Girls take over -projektissa ja on liittynyt Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKiin joka edistää työntekijöiden oikeuksia kehittyvissä maissa. 

Näkyvyys on kasvanut merkittävästi kumppanuuden myötä

Nenäpäivä-kampanjassa on viime vuosina tuotu kumppanuuden myötä esille juuri koulutus-teemaa, mikä on vahvistanut OAJ:n omaa viestiä: koulutus ratkaisee. 

OAJ puolestaan on tuonut Nenäpäivää laajasti esiin omassa viestinnässään niin somekanavissa, verkkosivuilla kuin Opettaja-lehdessäkin erilaisin asiantuntijahaastatteluin, hankekuvauksin tai koulutempaushaastein. Yhteistyö onkin lisännyt  järjestön näkyvyyttä ja uusien yleisöjen tavoittamista merkittävästi.

”OAJ:n sosiaalisen median tilien seuraajamäärät ovat kasvaneet sadoilla Nenäpäivän aikaan. Samaan tapaan järjestömme tykätyimmät ja suurimman levikin julkaisut ovat olleet syksyisin Nenäpäivään liittyvät julkaisut. Esimerkiksi parhaimmillaan yksi yksittäinen Facebook-julkaisu on levinnyt 150 000 käyttäjän tietoisuuteen”, Raiskio summaa.

Nenäpäivän brändi taipuu moneen

Nenäpäivän tunnettuus on auttanut viestinnässä paljon, kun jäsenet tunnistavat brändin entuudestaan. Myös kampanjan linkittäminen omaan toimintaan on helppoa samasta syystä. 

“Saamme Nenäpäivältä laadukkaat kampanjamateriaalit, jotka on helppo muokata omalle organisaatiolle sopivaksi. Olemme lainanneet käyttöömme myös hilpeää Nenähahmoa, jonka kanssa olemme kuvanneet omaa video- ja kuvamateriaalia”, toteaa Raiskio. “Hauskaa on ollut!”

“Usean vuoden yhteistyön perusteella suosittelen vahvasti muille organisaatioille lähtemistä mukaan Nenäpäivä-kampanjaan ja uskon Nenäpäivän olevan kumppaneille helppo ja turvallinen tapa lähteä tekemään merkityksellisiä asioita. 

Näen brändiarvon niin suurena, että jokainen euro minkä laittaa tämän kautta hyvään, poikii varmasti moninkertaisesti yritykselle euroja taas muuta kautta. Nenätoimiston työntekijöillä on selkeästi halu tehdä tätä ja se on todella antoisaa. Tämä on aito yhteistyökuvio eikä sellainen, joka on olemassa vain paperilla”, Raiskio tiivistää.

Haastateltavana: Kaj Raiskio, erityisasiantuntija, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Nenäpäivän kumppanit ovat mukana tukemassa tärkeää työtä maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien toteutumiseksi. Käy tutustumassa yhteistyömahdollisuuksiin.

Lue lisää yhteistyöstä »