Uutiset

Pienistä nenistä suuri voima – Burundissa Nenäpäivä-varoilla tuetaan tyttöjen, vammaisten lasten ja batwojen unelmien toteutumista

Artikkelin julkaisu päivämäärä

03.11.2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

WhatsApp-Image-2023-11-03-at-09.36.39.jpeg

Burundi tunnetaan sydämellisestä väestöstään ja maagisista maisemistaan. Jokaisella burundilaisella on unelmia ja toiveita, mutta monille esimerkiksi koulunkäynnin keskeytyminen lapsena luo unelmien toteutumiselle suuren haasteen. Fidan tiimi työskentelee yhdessä burundilaisen helluntaikirkko CEPBU:n kanssa, jotta tyttöjen, vammaisten lasten ja batwa-alkuperäiskansan unelmat voisivat toteutua.

Teksti ja kuva: Fida

Nenäpäivä on suomalaisille tuttu hyväntekeväisyystapahtuma jo yli 15 vuoden ajalta. Vuonna 2023 Nenäpäivä kokoaa jälleen voimansa auttaakseen niitä, joilla ei ole yhtä helppoa kuin meillä Suomessa. Nenäpäivän varoilla tuetaan suomalaisten järjestöjen tekemää pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä 17 maassa. Yksi näistä on maailman köyhimpiin maihin lukeutuva Burundi.

Osa Nenäpäivänä lahjoitetuista rahoista kanavoituu Fidan kautta Burundiin. Nenäpäivä-varoilla keskitymme Burundissa erityisesti tyttöihin, vammaisiin lapsiin ja batwa-alkuperäiskansan oikeuksiin. Pyrimme varmistamaan, että jokainen lapsi saa mahdollisuuden koulutukseen, terveydenhuoltoon, turvaan ja riittävään ravintoon. Nenäpäivän lahjoitukset ovat lisänneet työmme vaikutusta ja saavutettuja tuloksia.

Unelmien edessä olevat haasteet ratkaistaan yhdessä

Burundi on maa, jossa unelmat kohtaavat haasteita päivittäin. Taloudellinen tilanne on vaikea, ja iso osa väestöstä elää maatalouden varassa. Moni lapsi joutuu jättämään koulun kesken. Liian aikaisin päättynyt koulunkäynti rajoittaa mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Nenäpäivän lahjoitusten avulla Fida on burundilaisen kumppaninsa, CEPBU-helluntaikirkon kanssa pystynyt tekemään merkittävää työtä. Koulutamme opettajia ja tarjoamme esiopetusmateriaaleja varhaiskasvatukseen. Lasten koulunkäyntimahdollisuudet paranevat ja he osallistuvat kerhotoimintaan. Nuoret saavat yrittäjyyskoulutusta sekä ammattikoulutusta, mikä parantaa toimeentuloa ja työllistymistä.

Terveydenhuollon saralla tarjoamme tietoa muun muassa kuukautisista, jotta tytöillä olisi paremmat mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan ja käydä koulua. Työmme kohdistuu erityisesti heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja perheisiin. Nuorille olemme rakentaneet ammattitaitokeskuksia, joissa he voivat oppia käytännön taitoja.

Yhdessä Nenäpäivä-lahjoittajien kanssa saavutettuja tuloksia

Nenäpäivä-lahjoitusten avulla olemme jo nyt saavuttaneet paljon yhdessä. Nenäpäivän tuella vuosien 2014–2021 aikana:

  • Yli 15 000 ihmistä sai koulutusta modernista maanviljelystä ja karjaeläinten hoidosta, mikä paransi heidän ruokaturvaansa.
  • Yli 5 500 lapsen mahdollisuudet koulunkäyntiin ovat parantuneet opettajien kouluttamisen ansiosta.
  • Burundiin on rakennettu viisi nuorisokeskusta, joissa lähes tuhat nuorta on käynyt erilaisia teknisiä ja ammatillisia kursseja.
  • Burundiin on rakennettu peruskoulu erityisesti batwa-lasten koulunkäynnin mahdollistamiseksi. Batwat ovat Burundin alkuperäiskansaa.
  • Yli 4 800 lasta ja vanhempaa on saanut psykososiaalista tukea haastavien elämäntilanteiden, kuten lastensuojelu- tai perheväkivaltatilanteiden käsittelyyn sekä mielenterveyden ylläpitoon.
  • 173 burundilaisen kumppaniorganisaation jäsentä ja työntekijää on saanut koulutusten myötä paremmat mahdollisuudet edistää heikoimmassa asemassa olevien oikeuksia.

Yhdessä tekemisessä on voimaa

Nenäpäivä on vuosi toisensa jälkeen osoittanut, että yhdessä voimme tehdä suuria asioita. Nenäpäivän lahjoitusten avulla olemme pystyneet auttamaan Burundin lapsia ja perheitä paremman tulevaisuuden rakentamisessa ja unelmien saavuttamisessa. Kiitos kaikille lahjoittajille, jotka teette tämän mahdolliseksi! Jatketaan vaikuttavaa yhteistyötämme vuonna 2023!


Nenäpäivää vietetään perjantaina 10.11. Katso suora lähetys YLEn TV2-kanavalla.