Uutiset

Nenäpäivän tuella turvaa tytöille ja perheille

Artikkelin julkaisu päivämäärä

10.08.2022

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lapsia nurmikentällä laulamassa ja tanssimassa rivissä
Solidaarisuuden järjestämillä leireillä tytöt ovat turvassa silpomiselta.

Nenäpäivän tuella Solidaarisuus auttaa tyttöjä turvaan sukuelinten silpomiselta sekä parantaa perheiden mahdollisuuksia vaikeissa olosuhteissa Itä-Afrikassa.

Solidaarisuus vahvistaa yhteisön omaa muutosvoimaa ja paikallisia osaajia. Yhdessä itäafrikkalaisten kumppaneidensa kanssa järjestö vie yhteisöihin tietoa tyttöjen sukuelinten silpomisen haitoista ja auttaa haurailla alueilla asuvia perheitä selviämään kriiseistä.

Viime vuonna 29 000 ihmistä sai tietoa silpomisen haitoista

Tyttöjen sukuelinten silpominen on pohjimmiltaan sukupuolten tasa-arvoon liittyvä ongelma, jota ei voi ratkaista irrallaan muista tasa-arvokysymyksistä. Solidaarisuuden hankkeissa Keniassa ja Somalimaassa koko yhteisö kutsutaankin yhteen keskustelemaan naisten ja tyttöjen oikeuksista sekä puolustamaan niitä.

Tieto on tärkein avain silpomisperinteen lopettamiseksi. Nenäpäivän tuella Solidaarisuus kertoo vanhemmille silpomisen haitoista. Koulutuksen myötä yhä useampi vanhempi saa rohkeutta vastustaa perinnettä ja säästää tyttärensä silpomiselta.

Tyttöjen sukuelinten silpomista harjoittavissa yhteisöissä silpominen nähdään siirtymäriittinä tytöstä aikuiseksi naiseksi. Solidaarisuus järjestääkin silpomisvaarassa oleville tytöille leirejä, joilla tytöt osallistuvat uudenlaiseen aikuistumisriittiin, ilman silpomista. Leireillä tytöt pidetään turvassa silpomiselta, ja tytöille sekä heidän vanhemmilleen kerrotaan, miksi sukuelinten silpominen on tarpeetonta ja vaarallista.

82 000 ihmistä sai mahdollisuuden parempaan elämään viime vuonna

Asenteiden muokkaamiseen tähtäävä työ onnistuu parhaiten silloin, kun elämän perusedellytykset ovat kunnossa. Juuri nyt kuivuuden aiheuttama nälänhätä kuitenkin koettelee Itä-Afrikkaa rajusti. Äärimmäisestä nälästä kärsivien ihmisten määrä alueella uhkaa kaksinkertaistua 10 miljoonasta ihmisestä yli 23 miljoonaan ihmiseen.

Erityisesti Somalimaassa tilanne on hälyttävä: ilmastokatastrofit, ympäristön pilaantuminen, yhteiskunnan hauraus vastata tilanteeseen sekä naisten ja tyttöjen huono asema voimistavat toistensa vaikutusta. Nenäpäivän tuella Solidaarisuus auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia perheitä selviämään yli kuivuuskriiseistä.

Työ tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi alkaa aina perusasioiden varmistamisesta: ruokaa ja juomavettä on oltava riittävästi, jotta työtä naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta voidaan tuloksellisesti tehdä.

Kolme somalimaalaista naista kasvihuoneella
Kasvihuoneet säästävät kasteluvettä ja auttavat perheitä selviämään yli kuivuuskriiseistä.

Solidaarisuuden työn ensisijainen tarkoitus on jättää jälkeensä uusia tietoja, taitoja ja yhteistyöverkostoja, jotka auttavat yhteisöjä ja perheitä kohtaamaan tulevaisuuden haasteet. Järjestön perustamista siemenpankeista perheet saavat paikallisiin olosuhteisiin soveltuvien hyötykasvien siemeniä. Rakennetusta sadevedenkeruualtaasta riittää varastoitua vettä ruoantuotannon turvaamiseen, vaikka sadekausi jäisikin niukaksi.

Teksti ja kuvat: Solidaarisuus

Nenäpäivä tukee yhdeksän järjestön työtä maailmalla

Nenäpäivän lahjoituksilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Keräystuotolla järjestöt edistävät lasten koulutusta, turvaa, terveyttä ja ravinnonsaantia.

Lue lisää järjestöjen tekemästä työstä »