Uutiset

Jarkko Tamminen Jordaniassa: ”Lapset ovat täynnä toivoa”

Artikkelin julkaisu päivämäärä

07.11.2018

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jarkko Tamminen Jordania
Oli arvokasta tutustua matkalla syyrialaislapsiin, jotka elävät pakolaisleirillä ja nähdä miten Nenäpäivän varoilla autetaan näitä lapsia.
 
Jordaniassa ymmärsin, kuinka ison asian äärellä ollaan ja kuinka isot myös kulttuuriset erot ovat. Tunsin ensimmäistä kertaa elämässäni itseni pieneksi muurahaiseksi valtavan maailman äärellä, voimattomaksi suurten asioiden edessä. En tule koskaan unohtamaan pakolaisleirillä kohtaamiani lapsia. He ovat olleet usein mielessäni ja huomaan usein murehtivani heidän tulevaisuuttaan. 
 
Samalla matka opetti kiitollisuutta siitä, että me Suomessa saamme elää vapaina ja meidän lapsilla on mahdollisuus käydä kouluja ja monella tapaa tehdä valintoja tulevaisuuden suhteen. Tapaamillani syyrialaisilla pakolaislapsilla tällaisia mahdollisuuksia valita ei juurikaan ole – heidän tulevaisuutensa riippuu monella tapaa siitä, saadaanko Syyriaan rauha.
 
Kuvausmatkalta jäi parhaiten mieleen se, että lapset ovat pohjimmiltaan samanlaisia riippumatta siitä, mistä lähtökohdista he ovat. Kohtaamani lapset ovat kokeneet sodan seurauksena kamalia asioita ja koettavat selvitä pakolaisleirin ankeissa oloissa parhaansa mukaan. Monet heistä ovat joutuneet ottamaan liian varhain suuren roolin perheessään. 
 
Vaikka kukaan ei tiedä, miten tai milloin kriisi Syyriassa tulee selviämään, lapset ovat täynnä toivoa paremmasta huomisesta. Pakolaisleirin lapset jaksoivat kaikesta kokemastaan huolimatta iloita ja haaveilla tulevaisuudesta. On hienoa, että Nenäpäivä voi auttaa näitä lapsia matkalla elämässään eteenpäin.
 
Yksi lapsista, jonka tapasin matkalla, oli kymmenvuotias Noor, joka oli menettänyt molemmat vanhempansa. Noor kertoi, ettei halunnut puhua kenenkään kanssa vanhemmistaan, sillä muistot tekivät kipeää. Toisaalta tyttö takertui heti minuun tavattuamme – aikuiseen, jolla oli hänelle aikaa. Tuli sellainen olo, että vierailullani oli myös hänelle jonkinlainen merkitys ja toivon, että onnistuin rohkaisemaan häntä. 
 
Mieleeni jäi myös elävästi vierailut sirkusryhmissä. Positiivinen energia, joilla nuoret pojat tekivät temppuja ja halusivat myös minut mukaansa oli äärimmäisen voimaannuttavaa. Nuorten halukkuus auttaa toisiaan ja tehdä töitä toistensa eteen oli todella ihailtavaa. Nenäpäivän varoin tuettuna Kirkon Ulkomaanapu antaa näille lapsille mahdollisuuden harrastaa – olla hetken lapsi leirin olosuhteista huolimatta. Oli koskettavaa nähdä se ilo, joka näkyi lapsista heidän harrastustensa parissa. 
 
Meillä monella on varaa auttaa – ja pienelläkin lahjoitussummalla saadaan paljon hyvää aikaan.”
 
Jarkko Tamminen
Näyttelijä, imitaattori ja Nenäpäivän 2018 kampanjakasvo