Uutiset

Econet: Pienistä pisaroista kasvaa iso potti

Artikkelin julkaisu päivämäärä

11.10.2017

Jaa sosiaalisessa mediassa

Econet-konsernin toimitusjohtaja Matti Leppäniemi haastaa vesilaitokset mukaan Nenäpäivään
Ihmiselle välttämätöntä makeaa vettä on saatavilla maapallolla epätasaisesti ja lähes 50:ssä maassa eletään jatkuvassa veden puutteessa. YK on arvioinut, että vuosittain lähes miljoona vastasyntynyttä lasta kuolee puhtaan veden ja hygienian puuttumisesta aiheutuviin tauteihin.
 
Me suomalaiset olemme puhtaan veden suhteen etuoikeutetussa asemassa. Euroopan unionin maista Suomella on eniten uusiutuvia luonnonvesivaroja henkeä kohden. Meillä on paljon vettä, se on hyvää ja sitä on jatkuvasti saatavilla, mutta sitä valuu myös paljon hukkaan. Juuri siksi meidän pitäisi kerran vuodessa viettää vedetöntä päivää, jotta osaisimme arvostaa puhdasta vettä.
 
Kuvitellaanpa, että jokaisella olisi käytössä 10 litraa vettä henkeä kohden päivässä. Aamulla pesemme vain kasvot ja hampaat, sekä hyödynnämme yön aikana wc-pönttöön varastoituneen veden aamun tarpeisiin. Päivällä syömme raakaruokaa, sillä ruoanlaittoon saatikka tiskaamiseen tai pyykinpesuun vettä ei ole riittävästi. Juomme vettä säästeliäästi uhmaten suositusta juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Miltä tuntuu, kun vesi riittää juuri ja juuri päivän tarpeisiin? 
 
Vesilaitos tuottaa puhdistettua talousvettä keskimäärin 90 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Siitä noin 20 % valuu vesijohtoverkoston vuodoissa hukkaan. Vuorokaudessa se tarkoittaa 50 miljoonaa litraa, mikä vastaa 30 uima-altaallista vettä. Jos putkien vuodot saataisiin kuriin, saisimme kasaan 10 litraa puhdasta juomavettä viidelle miljoonalle ihmiselle. 
 
Veden puhdistaminen vaatii myös resursseja, jotka valuvat samalla hukkaan. Kun veden hinta asiakkaalle on hieman yli kolme euroa kuutiometriltä, menettää vesilaitos putkivuotojen takia yli 50 miljoonaa euroa myyntituloja vuodessa. Pidemmän päälle se näkyy myös asiakkaiden hinnoissa, mutta osoittaa, että jos pelkästään vesiputkien vuodoissa valuu hukkaan näin paljon rahaa vuosittain, on meillä suomalaisilla varaa auttaa heikoimmassa asemassa olevia lapsia.
 
Econet-konserni haastaa kaikki Suomen vesilaitokset mukaan summalla, joka on suhteellisesti verrannollinen vesijohto-ja viemäriverkoston korjausvelkaan. Autetaan yhdessä maailman lapsia ja annetaan heille mahdollisuus puhtaaseen veteen.  
 
Matti Leppäniemi, Econet-konsernin toimitusjohtaja
Econet-konserni on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys, joka haluaa nostaa ihmisten tietoisuuteen, kuinka paljon juomakelpoista vettä valuu hukkaan vesiputkien vuotojen takia. Econet on mukana Nenäpäivässä, jotta kaikilla maailman lapsilla olisi mahdollisuus puhtaaseen veteen.