Uutiset

SASK: ”Lapsityö vähenee kun aikuisten palkka paranee”

Artikkelin julkaisu päivämäärä

05.11.2018

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lapsi Mosambikissa. Kuva: Meeri Koutaniemi

Intian ja Nepalin tiilitehtailla moni lapsi raataa vanhempiensa mukana aamuvarhaisesta pitkälle iltaan. Lapset tekevät savesta ja hiekasta tiilikakkuja, kantavat ne aurinkoon kuivumaan. Se on kovaa työtä, jota tehdään vuorotta niin aamuyön kylmyydessä kuin keskipäivän auringonpaahteessa. Saman ikäisinä meidän lapsemme leipovat hiekkakakkuja. Ratkaiseva ero on se, että hiekkakakkujen maailmassa kasvaneet lapset pääsevät kouluun, kun sen aika on.

Tiilikakkulapsille koulunkäynti ei ole itsestäänselvyys. He hallitsevat tiilenteon jo pienestä pitäen. Perhe tarvitsee heidän työpanostaan niin kauan, kun vanhemmille maksettu palkka ei ole riittävä. Lasten tilanne paranee kun vanhempien työehdot paranevat. Kaikkein köyhimmätkin perheet panevat lapsensa kouluun, jos he ymmärtävät sen tärkeyden ja heillä on siihen taloudellinen mahdollisuus. Silloin lapset voivat itse aikanaan päästä tuottavampiin töihin – ja köyhyyden kierre katkeaa.

Tästä on kyse SASKin Nenäpäivä-varoin tekemässä työssä Etelä-Aasiassa. Tuellamme vaikutetaan lapsityön vastaisiin kirjauksiin lainsäädännön ja työehtosopimusten tasolla sekä kohennetaan köyhyydessä elävien aikuisten työehtoja, jotta he voisivat tarjota lapsilleen onnellisemman tulevaisuuden. 

Tiilitehdasalueiden lapset pääsevät väliaikaisiin kouluihin, kun perheet ovat puolikin vuotta siirtolaisina kaukana kotiseuduiltaan. He voivat käyttää kiertävien terveysklinikoiden palveluja. Pienimmille järjestetään lastenhoitoa, joka parhaimmillaan pelastaa heidän henkensä. Tehdasalueiden vesialtaita kun ei ole aidattu. 

Toinen tärkeä teema SASKin työssä on kotiapulaisten oikeudet. Parantamalla heidän sosiaaliturvaansa ja työehtojaan, vaikutetaan suoraan miljoonien lasten elämään. Moni kotiapulainen on yksinhuoltaja. Heidän työpäivänsä ovat ympäripyöreitä eikä palkka usein riitä lasten hyvinvoinnin turvaamiseen. Lapset eivät aina ole turvassa äitien pitkien työpäivien aikana, moni jää ilman riittävää ravintoa ja kouluopetusta. 

Kotiapulaisten ja heidän lastensa oloja parannetaan Mosambikissa, Kolumbiassa, Indonesiassa ja Filippiineillä. Kolumbiassa vaikutamme myös siihen, että pienviljelijäyhteisöt ja paikallisviranomaiset tunnistavat ja tunnustavat lasten ja nuorten oikeudet. Lapsityövoiman käyttö ja perheväkivalta vähenevät. 

Nenäpäivän rahoituksella SASK pystyy vahvistamaan lasten oikeuksia ja perheiden toimeentuloa kolmella mantereella. Kiitos sinulle, joka annat tukesi Nenäpäivän kautta! 

Janne Ronkainen
toiminnanjohtaja, SASK

 

Nenäpäivä tukee SASKin työtä kotiapulaisten oikeuksien edistämiseksi. Kotiapulaisten voimaa Mosambikissa – Meeri Koutaniemen digitaalinen valokuvanäyttely on avattu Nenäkulmassa osoitteessa Aleksanterinkatu 19. Koutaniemi dokumentoi keväällä kotiapulaisten elämää Mosambikissa. Maksuton näyttely kutsuu sinut tervetulleeksi 7.11.2018 asti.