Uutiset

Nenäpäivän tuella lapset pääsevät kouluun myös Sudanin kriisin keskellä

Artikkelin julkaisu päivämäärä

25.10.2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nenapaiva_PeLa_EiE_School-B.jpg

Keväällä 2023 turvallisuustilanne Sudanissa huonontui nopeasti, kun aseelliset joukot ottivat yhteen pääkaupunki Khartoumissa ja ympäri maata. Pelastakaa Lapset on kyennyt tästä huolimatta jatkamaan työtään alueella. Nenäpäivän varoin tuettu hanke edistää lasten mahdollisuuksia palata kouluun konfliktin keskellä.

Sudanissa lasten on jo pitkään ollut vaikeaa päästä kouluun pitkittyneiden konfliktien takia. Huhtikuussa puhjenneet taistelut pahensivat lasten tilannetta entisestään ja 6,5 miljoonaa lasta joutui keskeyttämään koulunkäynnin. 

Tähän mennessä 5,6 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa ja maassa on tällä hetkellä maailman eniten maan sisäisiä pakolaisia. Noin puolet maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. 

Pelastakaa Lapset edistää yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa lasten mahdollisuuksia palata kouluun ja saada laadukasta ja osallistavaa opetusta konfliktin keskellä.

Kouluruokaa ja oppimateriaaleja

Koulu pitää lapset kiinni arjessa, mikä on tärkeää erityisesti konfliktien keskellä. Lapset tarvitsevat epänormaalin keskelle normaalia. Koulussa lapsilla on paitsi mahdollisuus oppia, myös mahdollisuus tavata ystäviään ja leikkiä, saada ravitsevaa ruokaa ja tuntea olonsa jälleen turvalliseksi. 

Nenäpäivän tuella rakennetaan ja kunnostetaan koululuokkia, tarjotaan lapsille ravitsevaa kouluruokaa, monipuolisia oppimateriaaleja, lastensuojelupalveluita sekä tukiopetusta heille, jotka ovat vaarassa joutua opetuksen ulkopuolelle. Nenäpäivän avulla tuetaan koulutuksen ulkopuolella olevien lasten mahdollisuuksia oppia ja päästä takaisin perusopetuksen pariin. 

Lisäksi koulutetaan opettajia, tuetaan vanhempainyhdistysten toimintaa sekä osallistetaan lapsia muun muassa kampanjoimalla heidän kanssaan.

Nenapaiva_PeLa_Thuraya-with-her-children-1024x597.jpg
”Koulussa lapseni ovat turvassa”

Seitsemän lapsen äiti Thuraya on aina halunnut itse opiskella, mutta hänellä ei ollut siihen mahdollisuutta. Nyt hänen lapsensa opiskelevat Pelastakaa Lasten ja Nenäpäivän tukemassa koulussa. Thuraya on mukana vanhempainyhdistyksessä ja kannustaa kaikkia vanhempia lähettämään lapsensa kouluun.

”Koulussa lapseni ovat turvassa. He voivat oppia ja tulla arvostetuiksi sekä itsenäisiksi. Unelmani on, että heistä tulee insinöörejä ja lääkäreitä. Teen kovasti töitä, jotta unelmani tulisi toteen”, Thuraya sanoo.

Pelastakaa Lapset on ollut lasten tukena Sudanissa jo vuodesta 1983. Sudan on järjestön isoin kohdemaa. 

Teksti ja kuvat: Pelastakaa Lapset  

Tule mukaan turvaamaan tulevaisuuksia.