Uutiset

”Minusta voi tulla vaikka presidentti”

Artikkelin julkaisu päivämäärä

23.01.2017

Jaa sosiaalisessa mediassa

Guy_Yologo2016

Koulu avattiin viime syksynä kunnostuksen valmistuttua. ”Se on minusta todella hieno juttu, koska sitä ennen se oli kauan kiinni sodan takia”, Guy sanoo.

Guy Durbin Yologon, 12, käy Kirkon Ulkomaanavun tukemaa ala- ja keskiasteen koulua Damaran kyläkeskuksessa, Keski-Afrikan tasavallassa. Damara sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä maan pääkaupungista Banguista. ”Kun sota alkoi ja tänne hyökättiin, eksyin perheestäni ja pakenin viidakkoon. Hiivin usein metsänreunaan katsomaan, olisivatko pyssymiehet jo häipyneet ja koulu avattu uudelleen. En päässyt sinne pariin vuoteen.”

Nyt Guy asuu taas kotona kuuden sisaruksensa kanssa. Perheen isä kuoli sodassa, ja Guy yrittää auttaa äitiään mahdollisimman paljon. ”Olen tosi surullinen isän kuolemasta, mutta kouluun pääsystä olen tosi iloinen. Heti kun herään, lakaisen kotipihan ja keitän meille maniokkipuuroa aamiaiseksi. Sitten kun kotiaskareet on tehty, saan lähteä.”

Koulupäivä loppuu yhdeltä, jonka jälkeen Guy menee kotiin ja tekee läksynsä. Sen jälkeen hän liittyy muun perheen mukaan peltotöihin. Illalla vuorossa on taas ruuanlaittoa.

”Nyt kun olen oppinut lukemaan, toivoisin kovasti että saisin kirjoja, kyniä ja vihkoja. Luulen, että kun opin vielä lisää, minusta voi tulla vaikka presidentti”, Guy sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu korjaa ja rakentaa kouluja köyhässä ja jatkuvista konflikteista kärsivässä Keski-Afrikan tasavallassa. Vuoden 2016 aikana korjattiin ja kunnostettiin 97 koulurakennusta. Niiden ansiosta koulutielle pääsi yli 50 000 lasta.

Tavoitteena on kunnostaa sata koulua lisää vuoden 2017 aikana. Koulutustyötä Keski-Afrikassa tehdään myös Nenäpäivän tuella.

Teksti ja kuva: Hannu Pesonen