Uutiset

Meeri Koutaniemi tutustui kotiapulaisten arkeen Mosambikissa

Artikkelin julkaisu päivämäärä

09.11.2018

Jaa sosiaalisessa mediassa

Meeri ja Lucia

Hankkeen tarkoitus on parantaa mosambikilaisten kotiapulaisten asemaa.
– Vaikka kotiapulaisten elämä Mosambikissa on monin tavoin rankkaa, toivon, että ihmiset näkevät kuvissani lasten ilon ja tapaamieni naisten toiveet. Kohtaamillani naisilla oli selkeästi tahtoa tehdä omasta ja lastensa elämästä parempaa, Koutaniemi kuvailee. 

Koutaniemi myös dokumentoi kotiapulaisten ja heidän perheidensä arkea. Aiemmin tällä viikolla Elisa Kulmassa eli Nenäkulmassa järjestettiin Kotiapulaisten voimaa Mosambikissa –   digitaalinen valokuvanäyttely. Kotiapulaisena työskentelevät naiset tekevät hyvin pitkiä työpäiviä ilman kunnollisia työehtoja. Lisäksi heidän lasten on usein pärjättävä omillaan äitien pitkien työpäivien ajan.
– Minusta oli hyvin koskettavaa nähdä, kuinka nämä naiset laittoivat lapsensa ja heidän tulevaisuutensa kaiken muun edelle. Työskentely kotiapulaisena on monelle ainoa keino elättää perhe, Koutaniemi kertoo.  

SASKin ja Nenäpäivän tuella on jo saatu aikaan rohkaisevia tuloksia. Kotiapulaiset ovat perustaneet Mosambikissa ammattiliiton, joka vaatii heille parempia työehtoja. Heillä on nyt oikeus sosiaaliturvaan ja heidän palkkojaan on saatu hieman korotettua.  Osa kotiapulaisista tekee nykyään kuuden päivän työviikkoa entisen seitsemän päivän sijaan. Tavoitteena on, että kotiapulaisten ja heidän perheidensä asema tulee paranemaan tulevaisuudessa.

– Mosambikin hanke osoittaa, kuinka kehitysavun ei ole tarkoitus laastaroida, vaan muuttaa epäinhimillisiä ja epäoikeudenmukaisia rakenteita perusteellisesti paikallisia ihmisiä kuunnellen ja tukien. Tästä heijastuvat muutokset ovat pysyviä, kun paikalliset järjestäytyvät itse oikeuksiensa vaatimiseksi ja ylläpitämiseksi, Koutaniemi toteaa.

Koutaniemen Mosambikissa taltioimaa videodokumentaatiota nähdään Nenäpäivän show’ssa tänään perjantaina kello 19-23 Yle TV2:lta.