Uutiset

Kolme tapaa, miten maailma parantuu sinun tuellasi tänä vuonna

Artikkelin julkaisu päivämäärä

13.02.2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kuva.jpg

Kiitos ystävä! Nenäpäivän tukemien hankkeiden avulla vaikutetaan lähes 700 000 ihmisen elämään myönteisesti 17 eri maassa. Tämä ei olisi mahdollista ilman teitä.

1. Lapset kouluun

Nenäpäivän järjestöt tekevät tänäkin vuonna töitä sen eteen, että koronan myötä koulusta pois jääneet lapset palaisivat ja suorittaisivat opintonsa loppuun.

Nenäpäivän tukemien hankkeiden avulla edistetään myös sitä, että lapset saavat samat mahdollisuudet koulutukseen erilaisista taustoista huolimatta. Esimerkiksi vammaisten lasten ja alkuperäiskansojen lasten pääsy kouluun on usein keskimääräistä heikompaa. 

On tärkeää, että lapset saavat myös kaikkialla opetusta omalla äidinkielellään. Erityistä tukea koulutukseensa tarvitsevat myös nuoret äidit ja raskaana olevat tytöt. 

Terveys- ja seksuaalikasvatuksen avulla parannetaan hyvinvointia ja ehkäistään teiniraskauksia ja kuukautisista johtuvia poissaoloja. Tämän lisäksi tytöille jaetaan uusiokäyttöisiä terveyssiteitä. 

Tuemme myös koululaisten kerhotoimintaa, esiopetusta ja varhaiskasvatusta tarjoamalla opettajille koulutusta ja opetusmateriaaleja. 

2. Terveyttä ja turvaa lapsille

Nenäpäivän hankkeissa tehdään ympäri maailmaa töitä sen eteen, että lapset saavat kasvaa ja kehittyä turvassa. 

Sukupuolittunutta ja seksuaalista väkivaltaa ehkäistään useamman Nenäpäivän tukeman hankkeen avulla. Esimerkiksi Somalimaassa, Burundissa, Keniassa, Tansaniassa ja Ugandassa tehdään pitkäjänteistä ja tuloksellista työtä tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan. 

Vesi ja sanitaatio ovat myös suuressa roolissa lasten terveyden ylläpitämisessä. Puhtaan juomaveden mahdollistamisen lisäksi Nenäpäivän tuella rakennetaan kouluihin ja terveyskeskuksiin toimivia WC-tiloja, joissa on otettu sukupuoli- ja vammaisnäkökulmat huomioon ja edistetään hyviä hygieniakäytäntöjä. 

Myös psykososiaalinen turva on tärkeää, erityisesti konfliktialueilla asuville lapsille. Esimerkiksi Länsirannalla ja Itä-Jerusalemin lasten jaksamista ja hyvinvointia tuetaan tukihenkilötoiminnan avulla.

3. Töitä ja toimeentuloa perheille 

Jotta lapset voivat hyvin, perheiden tulee voida hyvin. 

Ilmastonmuutos uhkaa monen maanviljelijän ja luonnosta elantonsa saavan perheen toimeentuloa. Perheiden elinkeinoja ja vanhempien toimeentuloa vahvistetaankin esimerkiksi Burundissa ja Somalimaassa tarjoamalla koulutusta kestävästä maataloudesta. Hankkeidemme avulla myös muita ilmastokestäviä elinkeinoja tuetaan mm. Kambodzassa rannikkoalueiden yhteisöille ja alkuperäiskansoille. 

Myös muiden heikossa asemassa olevien työntekijäryhmien oikeuksia ja työoloja vahvistamalla vahvistamme heidän perheidensä ja lastensa hyvinvointia suoraan! Naisten yrittäjyystoimintaa tuetaan monin tavoin, esimerkiksi perustamalla säästö- ja lainaryhmiä ja tukemalla yrittäjyystaitoja. 

Ei unohdeta synkkien uutisten keskellä, että myös hyviä asioita ja kehitystä tapahtuu

Kiitos, että olet Nenäpäivän ystävä ja mukana mahdollistamassa tätä tärkeää työtä!