Uutiset

Kehitysyhteistyötä, hassuttelua ja uuden oppimista — harjoittelu Nenäpäivä-säätiössä oli uniikki kokemus

Artikkelin julkaisu päivämäärä

19.12.2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

HARJOITTELIJANA-NENAPAIVA-SAATIOSSA-1.png

Vakavia aiheita ja iloista tekemisen meininkiä

Syksy 2023 toi minulle ainutlaatuisen mahdollisuuden toimia Nenäpäivä-säätiön kampanjaharjoittelijana. Työni kautta olen päässyt mukaan auttamaan ja tekemään osani varainkeruusta Suomen hauskimmassa kampanjassa, jonka avulla tuetaan kehittyvien maiden lapsien turvaa, terveyttä, koulutusta ja ravinnonsaantia.

Lasten elinoloihin vaikuttaa monet erilaiset globaalit ilmiöt, kuten ilmastonmuutos, pandemiat, sodat ja luonnonkatastrofit. Nämä asiat ja syy-seuraussuhteiden tarkastelu niiden taustalla maailmanlaajuisesti, kuin myös paikallisesti kuuluu vahvasti maantieteen opintoihini. Nenäpäivä-säätiössä olen päässyt oppimaan lisää kehityksestä erityisesti Nenäpäivän tukemien hankkeiden kautta. Nenäpäivän yhdeksän järjestöä tekevät pitkäkestoista kehitysyhteistyötä painottaen jokainen hieman eri asioita — kuitenkin kaikki pyrkien parempaan ja oikeudenmukaisempaan tulevaisuuteen. 

Sen lisäksi, että opin kehitysyhteistyöstä, olen oppinut paljon uutta kampanjan tekemisestä. Nenäpäivä-kampanjassa jokaisella osa-alueella on oma merkittävä roolinsa. On ollut innostavaa päästä näkemään niin viestinnän, markkinoinnin, kumppanuuksien, kuin myös kampanjakoordinoinnin rooli vaikuttavan ja suuren kampanjan osana. Olen oppinut uutta säätiön jokaisen työntekijän tehtävistä.

Säätiö tekee tiivistä yhteistyötä Ylen kanssa ja harjoittelijana olen päässyt kurkistamaan myös Ylen Nenäpäivään liittyvien tuotantojen tekemiseen. Yllätyksellisyyttä tavallisiin työpäiviin saattoikin tuoda Pentuliven koirien yllätysvierailu toimistolla tai Naurumaratonin huvittavat haasteet toimiston alakerrassa.

Mielenkiintoista on ollut myös viestinnän ja tapahtumien merkittävä rooli Nenäpäivän syksyssä. Monet vapaaehtoiset, yhdistykset, opettajat, opiskelijat ja koululaiset järjestävät ympäri Suomen Nenäpäivään liittyviä tapahtumia. Säätiön itse yhdessä kumppaneiden kanssa järjestämät tapahtumat ovatkin yksiä kohokohtia syksyn varrelta.

Monipuolisia työtehtäviä some-esiintymisestä verkkosivujen päivittämiseen

Omat työtehtäväni Nenäpäivä-säätiössä ovat sisältäneet muun muassa asiakaspalvelua, postitusta, tapahtumien järjestelyissä auttamista, viestintää ja markkinointia. Olen esimerkiksi ollut vastuussa pressitilaisuuden tarjoilujen hankkimisesta, tehnyt sosiaaliseen mediaan julkaisuja, muokannut nettisivuja ja luonut uutiskirjeitä. Olen myös esiintynyt Nenäpuvussa TikTok-videoissa ja kontaktoinut Instagramin meemitilejä ja pyytänyt heitä mukaan tukemaan kampanjaa somessa. 

Nenahahmo_Elias-920x1024.jpg

Nenäpäivä-kampanjaa tehdään ennen kaikkea ilon ja huumorin kautta. Syksy on omallakin kohdalla ollut kaiken opin lisäksi hauska. Ensimmäisen työpäiväni vietin Pasilan toimiston sijasta tiimin vetäytymispäivillä Tervakoskella. Pääsin heti alussa sukeltamaan syvälle kampanjan saloihin — kirjaimellisesti. Heti saavuttuani paikalle hyppäsin saunan lauteille ja pulahdin virkistävään järviveteen. Hauskan ja yllättävän alun jälkeen sain kattavan perehdytyksen säätiöön ja Ylen rooliin, sekä kampanjan teemoihin ja tekemiseen. Nauru oli läsnä jo vetäytysmipäivillä, mutta kuuluupa iloinen tekeminen ja nauru osaksi myös toimiston ja etäkahvien äänimaisemaa.

Kaiken opin ja hauskuuden lisäksi itselleni merkittävää on ollut päästä osaksi pientä tiivistä Nenäpäivä-tiimiä, joka tekee yhteistyötä laajan kumppaniverkoston kanssa. Tässä työpaikassa olen oppinut, miten oma persoona saa pienessä tiimissä näkyä. Kollegoiden osaamisen ja ammattitaidon lisäksi tutuksi on tullut hassut maneerit ja aina tiettyyn aikaan iltapäivästä soivat soittoäänet.

On ollut uniikki kokemus olla osa tätä tiimiä ja kampanjaa.

Elias Hirvikoski, maantieteen opiskelija

Kirjoittaja on toiminut Nenäpäivä-säätiön kampanjaharjoittelijana syksyn 2023 ajan