Uutiset

Fida: ”On ilo auttaa Itä-Afrikan lapsia Nenäpäivän tuella”

Artikkelin julkaisu päivämäärä

31.10.2018

Jaa sosiaalisessa mediassa

pieni Fida3

Sain pari vuotta sitten aivan erityisen kosketuksen Nenäpäivään, kun olin vastaamassa lahjoituspuhelimeen Nenäpäivän TV-shown taustalla. Puhelimeeni tuli useita sydämellisiä puheluita ihmisiltä, jotka olivat tulleet syvästi kosketetuiksi ohjelman inserttien kautta.

Yksi puhelu jäi erityisesti mieleeni. Minulle soitti eräs pohjanmaalainen mies, joka halusi lahjoittaa tuhat euroa. Hän kertoi, että hänen oma lapsensa on pyörätuolissa. Oman elämäntarinansa jakaen hän kertoi kärsimyksestä, jota lapsen hätä on tuonut. Tuo kärsimys sai hänet auttamaan muita. 

Vaikka joskus tuntuu siltä, että etenkin sosiaalisessa mediassa negatiivinen suhtautuminen maailman hätään on äänekästä, niin suurin osa suomalaisista suhtautuu myönteisesti auttamiseen. Lasten hätä koskettaa, ja lahjoittaminen nähdään positiivisena asiana. 

Voisimme kantaa globaalia vastuuta kansakuntana enemmänkin. Onneksi kerran vuodessa on Nenäpäivä, kansanliike, jonka tarkoitus on suunnata huomio tärkeimpään: Viattomiin lapsiin, joiden oikeus ihmisarvoiseen elämään jää liian usein toteutumatta. Nenäpäivänä maailman lasten oikeudet saavat arvoisensa huomion Suomessa. Suomalaisjärjestöjen työ saa näkyvyyttä, jota ei pystyisi saavuttamaan niillä pienillä markkinointibudjeteilla, joilla esimerkiksi Fida toimii. 

Fidalle Nenäpäivä on vuoden tärkeimpiä kampanjoita. Olemme olleet mukana vuodesta 2005. Alkuvuosina ohjasimme varoja Kenian katulapsille. Varojen avulla pystyimme rakentamaan Nairobin slummiin Maisha Poa -keskuksen kadulla eläviä lapsia varten. Kymmenessä vuodessa tuhannet slummin lapset ovat saaneet keskuksen kautta apua selviytymiseen. Satoja lapsia ja nuoria on saatu kuntoutettua kadulta takaisin kotiin ja kouluun. Työmme on laajentunut käsittämään perheiden ennaltaehkäisevän tukemisen niin, ettei yksikään lapsi joutuisi kadulle.

Nenäpäivä tukee työtämme Itä-Afrikan lasten koulutuksen, terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi Tansaniassa, Burundissa, Ugandassa ja Keniassa.  Fidalla on pitkäkestoinen kokemus näistä maista, ja meillä on luotettavat kirkkokumppanit. Lasten oikeudet etenevät kirkkojen välityksellä syrjäisissä yhteisöissä ja slummialueilla. 

Lasten tulevaisuus rakentuu perheissä. Siksi panostamme erityisesti perheiden psyykkiseen ja sosiaalisen hyvinvointiin. Kuntoutamme kadulle joutuneita lapsia, jotta heillä voisi olla tulevaisuus. Ennaltaehkäisemme lasten kaltoinkohtelua monenlaisen koulutuksen avulla. Annamme äideille perehdytystä omien pienyritysten aloittamiseksi. Opetamme uusia viljelykeinoja, istutamme puita ja autamme kuivuudesta kärsiviä yhteisöjä saamaan puhdasta vettä.

Nenäpäivän lähtökohtana on ilo. Auttamisen tulisi olla iloinen asia! Lasten maailmaan kuuluu aina iloa, olivat heidän olosuhteensa millaiset tahansa. Nenäpäivä pyrkii näyttämään, että pienelläkin avulla on suuri merkitys, eikä negatiivisuuden pitäisi koskaan jyrätä auttamisen halua. 

Toivon Nenäpäivän tuovan iloa kampanjaan osallistuville, mutta erityisesti niille lukuisille lapsille ja nuorille, jotka hyötyvät Nenäpäivän lahjoituksista maailmalla.

On ilo auttaa Itä-Afrikan lapsia Nenäpäivän tuella!

Harri Hakola
toiminnanjohtaja, Fida International