Uutiset

Entisen lapsisotilaan elämä on yhä taistelua selviytymisestä

Artikkelin julkaisu päivämäärä

08.11.2017

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nenäpäivän tuella Fida tekee tärkeää traumatyötä entisten lapsisotilaiden parissa Ugandassa. Kuva: Piia Mustonen
Saviset pellot ovat kuivia. Leah Aiyo kopsuttelee maata käsin kuokalla ja kaivaa termiittejä ruuaksi. Takana on jo useampi kuiva vuosi, joiden vuoksi sato on jäänyt vähäiseksi ja ruuasta on pulaa. Leahin kädet ovat täynnä kivuliaita termiitin puremia, mutta muistot menneisyydestä ovat vielä kivuliaampia.
 
Väkivaltainen kapinallisjärjestö Herran vastarinta-armeija eli LRA hyökkäsi Leahin kotikylään 14 vuotta sitten. Hän piiloutui perheensä kanssa kapinallisia kylän kouluun, josta heidät löydettiin. Osa kyläläisistä tapettiin heti. Tuolloin 14-vuotias Leah siepattiin keskellä pimeää yötä kahden muun tytön ja yhden pojan kanssa Agongaan, jossa odotti iso joukko muita siepattuja lapsia. 
 
Leah raiskattiin ja hän synnytti viidakossa poikavauvan, jota yritti pitää hengissä samalla, kun joutui taistelemaan oman elämänsä puolesta.
 
Ainoa tapa selviytyä oli totella kapinallisia
 
Kapinallisten seurassa ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin totella ja mennä minne käskettiin. Heidät käskettiin kantamaan raskaita kuormia sekä tappamaan toisia ihmisiä. 
 
– Meidän käskettiin tappaa. Jos kieltäytyi, tapettiin. Jos ei jaksanut kantaa raskasta taakkaa, tapettiin siihen paikkaan, Leah kertoo kyyneleet silmissä.
 
Myöhemmin Leah joutui tappamaan myös ne kaksi tyttöä ja pojan, jotka siepattiin hänen kanssaan samana yönä. Se ei ollut helppoa.
 
– Näen edelleen painajaisia, joissa tappamani ihmiset tulevat ja hyökkäävät kimppuuni, hän sanoo.
 
Viidakossa ei liiemmin ollut ruokaa. Leah näyttää kädessään olevaa puisevan makuista juurta, kassavaa ja jatkaa: 
 
– Yhden kassavan piti riittää kolmeksi päiväksi. 
 
Traumatyön avulla kiinni elämään
 
Leah on vain yksi niistä kymmenistä tuhansista lapsista, joita kaapattiin sisällissodan aikana lapsisotilaiksi. Hän vietti viidakossa yhteensä kolme vuotta ennen kuin pääsi pakenemaan. Paetessaan hänellä oli kaksivuotias lapsi ja hän oli jälleen raskaana.
 
Paluu kotikylään ei kuitenkaan ole ollut helppoa, sillä kyläläisten on vaikea hyväksyä viidakossa syntyneitä lapsia. Nenäpäivän tuella Fida auttaa kaappaajilta paenneita, pahasti traumatisoituneita nuoria tarjoamalla psykososiaalista apua. Lisäksi nuoria opetetaan lukemaan ja kirjoittamaan, sillä monilla jäi koulu pahasti kesken, kun heidät siepattiin. Leah on myös osallistunut ompelukoulutukseen, jotta hän voisi ammatin turvin elättää itsensä ja lapsensa. Koulutuksen päätteeksi hän saa myös ompelukoneen, joka mahdollistaa työskentelyn.
 
Sinä voit auttaa Leahin kaltaisia lapsia ja nuoria. Lahjoita
 
Nenäpäivä-kampanja on käynnissä 19.11. saakka. Leahin tarina nähdään Gaalashow'ssa Yle TV2:lla sekä Yle Areenassa Nenäpäivän iltana.