Vad då för Näsdag 13.11.2020?

Kampanjen Näsdagen ordnas av Stiftelsen Näsdagen, som fungerar som kampanjorganisation för nio organisationer: Finlands UNICEF, Finlands Röda Kors, Kyrkans Utlandshjälp, Fida International, Rädda Barnen, Plan International Suomi, Solidaritet, Finlands Fackförbunds Solidaritetscentral SASK och Finska Missionssällskapet. Yle stödjer Näsdagen med sin programverksamhet. Den landsomfattande Näsdagskampanjen ordnas en gång i året under oktober–november, i år 13.11.2020.
Vart går pengarna som samlas in på Näsdagen?
Näsdagen hjälper världens barn genom att skaffa medel för nio organisationers långvariga utvecklingssamarbetsprojekt i Afrika, Asien samt Sydamerika. Näsdagen har fyra teman dit medlen styrs: hälsa, trygghet, utbildning och näring. Dessa fyra stöds, så att alla världens barn skulle ha en chans till ett bra liv. Med Näsdagens insamlingsvinst främjar organisationerna alltså barnens utbildning och trygghet, stärker familjernas och samhällens position samt arbetar för att främja barnens hälsa och välmående. År 2020 hjälper Näsdagen världens barn i 17 olika länder och projekten är många. Med Näsdagens resurser stödjas också utvecklingssamarbete i Afrika via Näsdagens licensgivare brittiska Comic Relief.
Hur kan jag delta i Näsdagen?
Vem som helst kan delta i Näsdagen! Snabbaste och enklaste sättet att delta är att donera till förmån för världens barn. Företag, föreningar och läroanstalter kan donera i nätbanken eller genom att beställa en donationsfaktura på önskad summa. Dessutom finns det många deltagande sätt att delta! Under de senaste åren har privatpersoner, skolor, arbetsplatser, församlingar, föreningar och företag ryckt in för ett gott ändamål. När du anmäler digskickar vi ett kostnadsfritt materialpaket till dig för att inspirera din egen kampanj. För välgörenhetsinsamlingen lönar det sig att starta en egen insamling med en digital insamlingsbössa. Via den kan man redovisa medlen man samlat och följa hur potten växer i realtid. Man kan också delta genom att stödja andras insatser och sprida ordet om Näsdagen på sociala medier med hashtaggarna #Nenäpäivä och #hauskaauttaa
Fram till vilken tidpunkt kan jag donera till Näsdagen?
Näsdagen har ett fortlöpande insamlingstillstånd så du kan donera när som helst. Du kan donera till exempel i nätbanken eller med telefonen.
Hur gör jag en donation till Näsdagen?
Om du vill donera direkt i nätbanken, med mobilbetalning eller med MobilePay donera här>>
Du kan också donera till världens barn på Näsdagens insamlingskonto:
● Andelsbanken: FI44 5780 1020 0003 14
● Nordea: FI37 1572 3000 3844 20
● Danske Bank: FI47 8000 1570 8504 13
Ange Stiftelsen Näsdagen som donationsmottagare och använd ett referensnummer som passar dig. Kom ihåg att ange referensnummer.
● Privatperson: 4006
● Företag: 3104
● Skolor och daghem: 3308
● Förening: 3201
Dessutom kan du stödja världens barn genom att bli en fem euros månadsdonator.Skicka textmeddelandet KK5 AVAA till numret 16499. Månadsdonationen debiteras i samband med din operatörs telefonräkning. SMS-donation fungerar via Telias, Elisas, DNAs, Saunalahtis och TeleFinlands anslutningar. Det är lätt att avsluta månadsdonationerna: Skicka textmeddelandet KK5 SULJE till numret 16499. Meddelandet är kostnadsfritt.
Notera att företag, föreningar och läroanstalter har en egen webbsida för donationer
Vad händer i Näsdagsshowen, vem kan delta och vem uppträder där?
Finlands största välgörenhetskväll dvs. Näsdagssändningen ses på Yle TV1 och i Yle Arenan på Näsdagen 13.11.2020 klo 19.
Viivi Pumpanen, Janne Kataja och Jussi-Pekka Rantanen står värd för Näsdagen, som underhåller hela familjen. Showen får lämpliga doser av humor och allvar med videor där t.ex. Jarkko Tamminen, Minna Kivelä, Heikki Silvennoinen, Jukka Puotila, Mari Perankoski, Ria Kataja, Sara Chafak, Esko Eerikäinen, Joonas Nordman, Sanna Stellan, Sonja Kuittinen, Amanda Harkimo och Juha Laitila uppträder. Bland annat Erin, Ressu Redford, Samuli Edelmann, Sara Siipola, ABREU, Neljä Ruusua och Pete Parkkonen berör tittarna med sin musik. Information om program och artister hittar du här.
Vad är en elektronisk insamlingsbössa? Hur skapar och publicerar jag en egen elektronisk insamlingsbössa?
Elektroniska insamlingsbössor är privatpersoners, kompisgängs, företags eller organisationers egna insamlingsbössor till förmån för världens barn. Du kan också starta din egen elektroniska insamlingsbössa och hitta på din egen kampanjidé! Med en elektronisk insamlingsbössa hjälper du världens barn – precis så som du vill hjälpa!
Det är enkelt att öppna en elektronisk insamlingsbössa: fyll i en kort blankett, ladda upp en bild och du har din egen elektroniska insamlingsbössa som du kan samla in pengar med och berätta för andra vad du gör för att hjälpa världens barn.
Dela länken till din elektroniska insamlingsbössa med dina vänner: utmana dem också att delta! Alla kan stödja din insamling genom att donera via din insamlingsbössa. Via insamlingsbössan är det också enkelt att redovisa för de insamlade medlen.
Då du satt upp en elektronisk insamlingsbössa får du en automatisk bekräftelse till den e-postadress du angett när du skapade bössan. E-postmeddelandet innehåller en länk till din insamlingssida som du kan använda för att redigera uppgifterna om din insamlingsbössa. Klicka på länken och välj fliken redigera. Nertill på redigeringssidan som öppnas finns knappen ”Publicera”. Klicka här , välj ”Spara” och vips – din elektroniska insamlingsbössa har publicerats för allmänheten!
Har Näsdagen en webbutik och vad kan man köpa där?
Näsdagens webbutik hittar du här.
I webbutiken kan man beställa Näsdagens näsor. Butikens utbud kompletteras under kampanjen. Beställningar skickas dagligen från Näsbyrån till sändaren, men det lönar sig att förbereda sig på en veckas leverans. Notera ändå att före kampanjen och under kampanjtiden kan avsändningen överbelastas, så knappast hinner beställningen fram inom ett par dagar.
Om du har frågor, kontakta Näsbyrån via e-post: nenapaiva@nenapaiva.fi.
Var kan man köpa en Näsa och hur är den tillverkad?
Näsan kan köpas vid välutrustade apotek i hela Finland, Fida och Näsdagens webbutik. En Näsa kostar 3 €, vinsten är ungefär 2,5 €. Vinsten från försäljningen av Näsorna går till Näsdagsinsamlingen. För priset för en Näsa förser du till exempel tre barn med läkemedel mot dödliga sjukdomar eller en familj med ett litet grönsaksland.
År 2018 är Näsan utvecklad i samarbete med Scaletec Oy, som varit verksamt i Åbo i över trettio år.Den nya Näsan är gjord med formsprutningsteknik, är mjukare än den föregående och sitter mera bekvämt på näsan. Materialet är 100 % återvinningsbar plast. När man har fått nog av Näsan ska den föras till plastinsamlingen. På så vis blir den en ny produkt via återvinning eller så återvinns den som värmeenergi. Transporten av den närproducerade Näsan förbrukar också mindre naturtillgångar.
PA-HU, som är verksam i Veikkola, packade näsorna och designade förpackningen.
Hur stor andel av donationen går fram – och går den säkert fram?
Näsdagen hjälper de mest utsatta barnen med fokus på varje barns rätt till näring, utbildning, trygghet och hälsa. Vi hjälper alltså världens barn där var de bor, så att de kan leva ett tryggt liv i sitt hemland. Resurserna som samlats i genom Näsdagsinsamlingen styrs till välplanerat projektarbete, som varje år får till stånd bestående förändringar i tusentals barns liv. Största delen av organisationernas verksamhet sker på Utrikesministeriets och statens ledning, genom att noga iaktta alla lagar och förordningar som styr verksamheten.
Näsdagens organisationer rapporterar till Stiftelsen Näsdagen om användningen av medlen samt vad man fått till stånd med dem. Alla organisationer som deltar i Näsdagens verksamhet har nolltolerans för eventuella missbruk och alla har sin egen övervakningsmekanism. Organisationerna som är med i Näsdagens verksamhet har flera års erfarenhet av att leda utvecklingssamarbetsprojekt. Yrkesskickliga arbetstagare vet hur man med insamlingsmedlen effektivast får till stånd bestående resultat i utvecklingsländer. Merparten projekt får också stöd av Utrikesministeriet.
Av alla inkomster har man använt 20,9 % till administrationskostnader, 2,2 % till marknadsföring och kommunikation och 11,9 % till insamlingens tjänsteleverantörers utgifter. Till exempel för telefonsamtalen går ungefär 7–10 % till operatören beroende på beloppet. Organisationerna tar inga administrationskostnader ur Näsdagsmedlen i hemlandet.
Varför samlar Näsdagen och Yle in pengar till utvecklingssamarbete och inte för att hjälpa finländare?
Näsdagen hjälper de mest utsatta barnen med fokus på varje barns rätt till näring, utbildning, trygghet och hälsa. Vi hjälper alltså världens barn där var de bor, så att de kan leva ett tryggt liv i sitt hemland.
Medlen som samlats i med Näsdagsinsamlingen styrs till välplanerat projektarbete. Största delen av organisationernas verksamhet sker på Utrikesministeriets och statens ledning, genom att noga iaktta alla lagar och förordningar som styr verksamheten. Förutom arbete på gräsrotsnivå stödjer Näsdagen påverkansarbete, med vilket man ändrar lagar, attityder och strukturer samt sprider kunskap och färdigheter i utvecklingsländer. Resultatet av detta arbete syns inte på en dag och därför behövs vårt stöd fortfarande.
Yle samlar inte in pengar. Bakom Näsdagskampanjen och -insamlingen står den självständiga Stiftelsen Näsdagen. Enligt rundradiolagen ska Yle stödja tolerans och jämlikhet samt också förmedla stimulerande underhållning. På Näsdagen förenas dessa Yles lagstadgade uppgifter i en diskussion om frågor gällande global jämställdhet samt som inhemsk underhållning med sketcher och musik. Yle stödjer Näsdagskampanjen med sin programverksamhet genom att en gång per år lyfta fram de utmaningar som världens barn möter i livet samt rapportera om resultaten och betydelsen av utvecklingssamarbetet – i Näsdagens tecken genom underhållning och humor!
I Finland finns många fina insamlingar som stödjer människor i hemlandet. Näsdagen lyfter ändå en gång i året fram världens barns behov av hjälp. Näsdagens budskap är att världens alla barn borde ha rätt till ett människovärdigt liv. Det är alltid frivillig att donera till Näsdagen, precis som till vilken fond eller organisation som helst – var och en får stödja det arbete som man vill.
Varifrån kommer Näsdagen?
Näsdagen har rötterna i Storbritannien, där den första Näsdagen dvs. Red Nose Day firades redan år 1988. Red Nose Day kom till då manusförfattaren-regissören Richard Curtis blev medveten om hungersnöden i Etiopien. Konfronterad av barnens nöd samlade Curtis ihop sina underhållnings- och komikerkolleger och startade välgörenhetskampanjen som senare skulle bli en folkrörelse där man hjälper de mest utsatta med underhållningens hjälp. 2007 kom Näsdagen till Finland från Storbritannien. Förutom i Finland ordnas kampanjen med licens av Comic Relief även i bl.a. Belgien och USA. År 2017 ordnades Näsdagen även i Kina.