Privat: Nyheter

FÖDD I FARSTUN – sitcom från Svenska Yle

Artikkelin julkaisu päivämäärä

24.10.2019

Jaa sosiaalisessa mediassa

press03
Vem har inte drömt om att få vara med i en sitcom? Lite skönt häng i Friends-soffan med Rachel, Ross & Joey eller varför inte en givande diskussion med Kramer från Seinfeld? Eller ännu bättre: frukost tillsammans med familjen från Falkenswärds möbler, allt givetvis ackompanjerat till tonerna av klassiskt skratt på burk!
 
De flesta av oss har ett nostalgiskt förhållande till sitcoms. Vi har svårt att få nog av dessa massproducerade komediserier för de är så igenkännbara och lätta att ta till sig. Efter en lång dag i skolan eller på jobbet så vill man inte nödvändigtvis ha Game of Thrones med drakar, våld och komplexa intriger, ibland behöver man bara enkla karaktärer och knäppa missförstånd som ger oss underhållning i form av skratt och tröst i en hektisk värld.
 
Tänk om ens liv ändå vore mer som en sitcom! Det vore nog drömmen… Eller?
 
Simon Karlsson & Märta Westerlund från Yle X3M kommer bokstavligen att få leva den drömmen. Vi ska låsa in dem i en direktsänd sitcom i fem timmar, och de behöver din hjälp för att undvika att drömmen inte blir till en mardröm.
 
Svenska Yle satsar stort på näsdagen i år. Vi har filat konceptet, byggt kulisserna och fixat skådisarna. Nu väntar vi bara på att få presentera vår idé: FÖDD I FARSTUN – en helt improviserad interaktiv sitcom!
 
Upplägget är följande: vi har de klassiska sitcom-rummen i form av ett vardagsrum och ett kök. Här ska Simon & Märta låsas in med instruktionerna "var så roliga som möjligt och öppna dörren ifall nån ringer på". Tanken är att producera en hel säsong, sammanlagt 14 avsnitt, av en helt originell finlandssvensk sitcom – totalt utan manus och i direktsändning.
 
Simon & Märta får stöd i form av kända finlandssvenska skådespelare. Tobias Zilliacus, Åsa Wallenius, Patrick Henriksen, Susanne Marins, Oskar Pöysti & Antonia Atarah kastar sig alla hejdlöst in i leken och kan dyka upp närsomhelst som vilken karaktär som helst som Simon & Märta tvingas ta ställning till. Men här är grejen: de bestämmer inte själva vilka karaktärer de spelar – det gör ni.
 
Allt går ut på en form av improvisationslek. Mellan varje sitcom-avsnitt får vi följa med bakom kulisserna hur nästa avsnitt förbereds under sju minuter, och här kommer också skådespelarna att tilldelas sina roller. Genom pingistombola, lyckohjul och kortdragning får de sina yrken och egenskaper bara några minuter före de ska in på scen, och genom att följa med direktsändningen kan du kommentera och ge förslag på vad dessa yrken och egenskaper ska vara. Vore det inte roligt om det kom in en inbrottstjuv med narkolepsi? Eller en lättskrämd rörmokare? Eller varför inte en paranoid Strömsö-programledare? Det här är ju en sitcom, det kan inte bli FÖR tokigt!
 
Tanken är att vara så underhållande som möjligt. Och lyckas vi få dig att skratta så skulle vi uppskatta om du donerade tio euro till näsdagen till förmån för världens barn. Under hela direktsändningen följer vi med donationerna och vem vet, kanske pengasumman också påverkar vad som händer i sitcom-huset?
 
Det här vill du inte missa. Följ med under näsdagen den 8.11 och skapa finlandssvensk sitcom-historia tillsammans med Svenska Yle. Direktsändningen pågår mellan kl. 13 och 18 och streamas till Arenan, Facebook och Instagram.