"Jokainen lapsi on arvokas ja rakas", Mikko Kekäläinen

10.11.2020
Vierailu kenialaisessa kylässä vei Mikko Kekäläisen perusasioiden äärelle.

Puoli seitsemän -ohjelmasta tuttu Mikko Kekäläinen tutustui helmikuussa, juuri ennen koronapandemian puhkeamista, elämään kenialaisessa syrjäkylässä ja työhön, jota kehitysyhteistyöjärjestö Fida Nenäpäivän tuella tekee Waata-yhteisössä.

"Minut otettiin avosylin vastaan pienen heimon keskuudessa"

Mikko Kekäläinen

 
– Vieläkin meinaa tulla tippa silmään, kun mietin sitä, miten he toivottivat minut tervetulleeksi kotiin. Vaikka me voimme auttaa heitä monissa asioissa, on heilläkin meille paljon annettavaa ja opetettavaa: lämpimiä hymyjä, silmiin katsomista ja ennakkoluulotonta inhimillisyyttä. Tätä kaikkea heillä on yllin kyllin, Kekäläinen kuvailee. 
 
Waatat tarvitsevat tukea, sillä heidän asuttamallaan alueella kärsitään erityisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kuivuudesta. Koska vesi on elämän perusedellytys, ihmiset kärsivät. Kuivuus hankaloittaa veden saamista ja viljelyä, mikä puolestaan heikentää perheiden ja erityisesti perheen pienimpien mahdollisuuksia selvitä. Olosuhteiden heikkous järkytti Kekäläistä.
 
– Kun sellainen pieni resuvaatteinen hymynaama katsoo silmiin ja  nauraa jutuillesi tajuamatta sanaakaan ja sitten könyää syliin istumaan, niin ei voi välttyä siltä ajatukselta, että ihan yhtä hyvin minun omat lapseni voisivat olla siinä. Heillä kävi vaan parempi säkä ja he sattuivat syntymään tänne, missä lapsella on ruokaa, puhdasta vettä ja muutenkin eväät lapsen elämään, Kekäläinen pohtii. 
 

Nenäpäivä auttaa ilmastonmuutoksesta kärsiviä perheitä

Nenäpäivän tuella perheille koulutetaan kestävämpiä viljelytekniikoita ja annetaan edellytykset tuottavampaan viljelyyn. Tällä tavoin ehkäistään nälänhätää ja lasten kuolemia. Lisäksi Fida muun muassa tukee alueella lasten koulunkäyntiä, antaa terveysneuvontaa ja kehittää mikrolainajärjestelmää, joka auttaa ahdingossa olevia perheitä selviämään pahimpien tilanteiden yli. Avun tarkoitus on antaa erityisesti lapsille mahdollisuudet hyvään ja turvattuun elämään. 
 
– Sain Kenian matkalta oivan kertauskurssin siitä, että ihmiset ovat samanlaisia joka puolella maailmaa. Lasten kohdalla tämä tulee aivan erityisesti esille. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja rakas, Kekäläinen summaa.

Puoli seitsemän on mukana Nenäpäivässä

Nenäpäivänä 13.11. ja saman viikon Puoli seitsemän -lähetyksissä kuullaan lisää Kekäläisen ajatuksia auttamisesta ja nähdään tositarinoita Kenian matkalta. Kokemus ja matkalla kohdatut ihmiset vakuuttivat Kekäläisen jälleen auttamisen tärkeydestä.
 
– Nenäpäivässä on parasta se, että sen kautta meillä kaikilla on helppo mahdollisuus auttaa ja tietää, että apu oikeasti menee perille jollekin pienelle ihanalle räkänokalle toiselle puolelle maapalloa, Kekäläinen iloitsee. 
 
 
 
 

Lahjoita Puoli seitsemän keräykseen