Elämän ja kuoleman kysymyksiä pakolaisleirillä

10.11.2017

Olosuhteista huolimatta tämä klinikka on pakolaisleirin lapsille ja aikuisille ainoa mahdollisuus. Ja joskus sekään ei auta.

 
 
Pakolaisleirin terveysklinikalle ei oikeastaan tekisi mieli edes astua sisään. Aula on täynnä ihmisiä. Osa istuu, osa makaa lattialla odottamassa omaa vuoroa. Moni on odottanut jo pitkään. Kaikkialla, minne katse ulottuu, on likaista ja lasten sairaalahuoneessa on iso ampiaispesä. 
 
Olosuhteista huolimatta tämä klinikka on pakolaisleirin lapsille ja aikuisille ainoa mahdollisuus saada hoitoa - ainakin teoriassa. Käytännössä se voi olla hankalaa: 56 000 asukkaan alueella on yksi ainoa lääkäri. 
 
- Hoitohenkilökunta tekee täällä parhaansa, mutta sairaalassa todellinen pula tarvikkeista ja lääkkeistä, erityisesti vahvemmista lääkkeistä, jotka tehoavat infektiotauteihin, lääkäri Eric Ogutti kertoo.
 

Äidin ja vauvan 30 tunnin kävelymatka turvaan

 
Monet lapset sairastuvat puhtaan veden puuttuessa vakavaan ripuliin tai hengitystiesairauksiin. Ripuli on yksi alle 5-vuotiaiden lasten yleisimmistä kuolinsyistä Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa. 
 
Josephine Kiden pakeni Florence-vauvan kanssa jalkaisin rajan takaa Etelä-Sudanista Bidi Bidin pakolaisleirille. He nukkuivat teiden varsilla ja tekivät matkaa 30 tuntia ilman ruokaa ja juomaa. Kuumeinen Florence oli ollut sairaana jo kolme päivää. Hänen vointinsa paheni, kun perhe saapui Bidi Bidille. Lapsi ehti kuivua niin pahasti, että lääkärin on vaikeaa löytää suonta, johon laittaa nestetippa. 
 
Tuntuu todella pahalta nähdä ainoa lapseni noin heikossa kunnossa, sanoo Josephine väsyneen ja huolestuneen näköisenä. 
 

Kohtalokas viivästys

 
Pienellä klinikalla hoidetaan lähes mitättömillä resursseilla päivittäin kymmeniä ripulista, malariasta ja aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia ja pieniä vauvoja. Monet taudit olisi helposti vältettävissä puhtaan juomaveden ja paremman hygienian avulla. Laajalla alueella on vain yksi ambulanssi, joka voi pahimmillaan olla useiden tuntien päässä.
 
Se voi koitua kohtalokkaaksi. Florencen viereisellä pedillä maannut vauva kuoli lisähapen puutteen vuoksi. Ambulanssi oli tilattu, mutta se saapui paikalle vain hetki sen jälkeen, kun lapsi oli kuollut. 
 
Florence selvisi tällä kertaa. Kuume laski ja seuraavana päivänä hän läpsytteli jo iloisesti käsiä yhteen. Yhdenkään lapsen ei pitäisi sairastua tai kuolla puhtaan veden puutteeseen. Siksi Unicef tekee vesi- ja sanitaatiotyötä alueella. Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä 90 prosentilla ugandalaisista olisi saatavilla puhdasta vettä.
 
Sinä voit auttaa lapsia Bidi Bidin pakolaisleirillä. Lahjoita.
 
Nenäpäivä-ohjelmat ovat katsottavissa Yle Areenassa.